Knižní novinky - listopad 2012

19.11.2012

 

 

NOVINKY ZE SVĚTA KNIH

Vážení přátelé Karmelitánského nakladatelství!

Dovolujeme si Vám zaslat přehled knižních novinek z produkce a distribuce Karmelitánského nakladatelství.

Nové knihy Karmelitánského nakladatelství

Máme proč se radovat

Marie Svatošová

Kniha Máme proč se radovat volně navazuje na předcházející dvě publikace Marie Svatošové (Normální je věřit a Tykadlem víry). Autorka v osmdesáti krátkých úvahách nad Písmem probouzí ve čtenářích vědomí, že k autentickému životu z víry neodmyslitelně a zcela přirozeně patří radost. Radost z prožívané zkušenosti milovaného Božího dítěte. Radost, kterou nepohltí lidské zklamání, trápení nebo bolest. Radost sdílená, prožívaná ve vztahu, radost spojují nebe se zemí.

Nechme se inspirovat nabízenými životními postřehy a vnesme tuto radost do vlastního života.

novinka
Máme proč se radovat

Pochybnosti otce Browna

Gilbert Keith Chesterton

G. K. Chesterton obohatil detektivní žánr o charakteristickou postavu nenápadného kněze v roli detektiva. Otec Brown je nadán nejen zemitou vírou v Boha, ale i zdravým selským rozumem, a především znalostí všech zákoutí lidských srdcí. Tyto vlastnosti mu umožňují elegantně řešit nejrůznější zločiny a objasňovat zdánlivě tajuplné události.

Sám autor považoval svoje detektivky za důležitou část vlastní tvorby. Na pozadí napínavého děje a dialogů otce Browna se zúčastněnými se mnohdy odvíjí i filosofický podtext, především polemika s některými chatrnými aspekty myšlení moderní doby.

Kniha Pochybnosti otce Browna (The Incredulity od Father Brown) vyšla v Anglii poprvé v roce 1926 a byla třetí sbírkou Chestertonových detektivních povídek. Nyní vychází v novém českém překladu Nory Freiové. Navazuje na nedávno vyšlé sbírky detektivek Nevinnost otce Browna (KNA 2012) a Moudrost otce Browna (KNA 2011).

novinka
Pochybnosti otce Browna

Svatá Jana z Arku

Louis de Wohl

Strhující příběh svaté Jany z Arku (1412-1431) je určen především starším dětem, ale s chutí si jej přečtou i dospělí. Nenápadnou dívku Janu oslovil archanděl Michael a předal jí poslání postavit se do čela francouzské armády proti anglickým okupantům. Jana dosáhla fantastického vojenského úspěchu, získala francouzskému králi korunu, ale nakonec byla zrazena, nespravedlivě odsouzena a upálena na hranici. Nejde o legendu, její neuvěřitelný příběh je historicky bohatě zdokumentován; Jana z Arku byla roku 1920 svatořečena a prohlášena patronkou Francie.

Jakkoli jde o románové zpracování, autor léta pečlivě studoval historické prameny a je faktograficky věrný. Přitom nesleduje pouze vnější události, které Janu proslavily, ale všímá si její lásky k Bohu a k bližnímu, z níž všechny její odvážné činy pramení. Každý detail života podivuhodné dívky zní jako radostné svědectví o Boží milosti.

novinka
Svatá Jana z Arku

Jak přežít ve službách církve

Nick Cuthbert

Autor nabízí své zkušenosti z více než třiceti let vlastní služby vedení v církvi, ale i postřehy ze služby jiných a z poradenství těm, kdo v církvi nesou zodpovědnost. Postupně prochází jednotlivé oblasti veřejného i soukromého života duchovních, pastorů a dalších vedoucích v církevních službách. Upozorňuje na skrytá úskalí této služby a na zdroje specifických problémů vedoucích. Na příkladech ze života i za pomoci odborné literatury radí, jak se svízelných situací vyvarovat, a pokud už nastanou, jak je konstruktivně řešit. Cílem pro něj není jen holé přežití, ale plodná služba, při níž i sám vedoucí v církvi duchovně i lidsky zraje, ba dokonce vzkvétá.

Nick Cuthbert začínal před mnoha lety jako úspěšný vedoucí křesťanské mládeže, nyní je už několik desetiletí pastorem velkého a živého sboru v Birminghamu zvaného Riverside Church, který založil. S týmem Lead Academy se už léta věnuje právě formaci vedoucích v různých církvích. Je mezinárodně uznávaným přednášejícím a autorem několika knih. Jeho kniha Jak přežít ve službách církve se záhy po vyjití stala v Anglii bestsellerem.

novinka
Jak přežít ve službách církve

Nové tituly Kateřiny Lachmanové

Spiritualita pro seniory (CD s mp3)

Přednáška z třetího diecézního setkání seniorů na biskupství v Ostravě v květnu 2010

Přednáška zazněla pod názvem "Duchovní život seniorů co nejpraktičtěji" v rámci 3. diecézního setkání seniorů na biskupství v Ostravě v květnu 2010.

novinka
Spiritualita pro seniory

Vězení s klíčem uvnitř (3., přepracované vydání)

Kdy, jak a proč odpouštět a prosit o odpuštění

„Existuje dvojí typ duchovní nesvobody, s níž měl i má osobní zkušenost každý obyvatel planety Země. Jedná se o vězení neodpuštění a vězení samospravedlnosti.
Jsou to dvě zcela opačné situace. V prvním případě někdo člověku ublížil, a on neumí říci odpouštím, v druhém případě se on sám provinil, a nedokáže poprosit o odpuštění.
O možných příčinách takového stavu, těžkostech s tím spojených, ale hlavně o cestě ven je tato knížka.“ (autorka)
Kniha pojednává o důsledcích neodpuštění a neschopnosti prosit za odpuštění v životě jednotlivce, církve i národa. Už v devadesátých letech se stala v křesťanských kruzích bestsellerem. Třetí vydání je autorsky přepracované a doplněné.

novinka
Vězení s klíčem uvnitř

Nové CD Vojtěcha Kodeta

Promluvy II. (CD s mp3)

Nahráno v kostele sv. Havla v Praze při večerech chval.

novinka
Promluvy II

Nová kniha sestry Anastázie plná výtečných receptů

Saláty sestry Anastazie

Anastazja Pustelniková

Kniha nabízí 123 pečlivě vybraných receptů na saláty a mnohé praktické rady. Ocení je nejen začátečníci, kteří se pokoušejí o své první kuchařské úspěchy, ale i zkušenější kuchaři a kuchařky. Popisy přípravy salátů jsou velmi důkladné, takže s jejich realizací by měl uspět každý. K jednotlivým receptům jsou připojeny fotografie salátů a seznam všech komponentů.

Uvedené recepty byly už nesčetněkrát použity a osvědčily se při nejrůznějších příležitostech a oslavách. Ti, kdo je vyzkoušeli, ocenili nejen jejich originální chuťovou stránku, ale i estetický vzhled, který bývá vizitkou skutečného znalce kuchařského umění.

Sestra Anastázie Pustelnik z Kongregace Dcer Božské lásky je zkušená kuchařka, jako hospodyně působila v různých řeholních domech. O své bohaté zkušenosti s přípravou pokrmů všeho druhu se dělí v celé sérii kuchařských knih. V češtině jí dosud vyšla úspěšná kniha Moučníky sestry Anastázie (KNA 2011).

novinka
Saláty sestry Anastázie

Knižní tipy od jiných nakladatelů

Jako bychom dnes zemřít měli

Drama života, kněžství a mučednické smrti číhošťského faráře P. Josefa Toufara

Miloš Doležal

Advent 1949, zasněžená mrazivá Vysočina, nedělní dopoledne 11. prosince. V malém kostele v Číhošti se při kázání sedmačtyřicetiletého P. Josefa Toufara třikrát zakýval dřevěný oltářní křížek a zůstal zkroucen a vychýlen mimo těžiště. Pohyb křížku vidělo dvacet svědků. Následně se do rozbíhajícího církevního objasňování vlomila komunistická Státní bezpečnost. P. Toufar byl zatčen, unesen a mučením jej příslušníci StB nutili lživě doznat, že vše podvodně sestrojil. Toufarova mučednická smrt zhatila připravovaný inscenovaný monstrproces, nezastavila však otevřený útok komunistického aparátu proti katolické církvi. Autor této knihy se zdaleka nespokojil s tím, že by začal vypravovat životní příběh kněze Josefa Toufara (1902 až 1950) dnem jeho příjezdu do Číhoště. Dosud stál hlavní aktér příběhu stranou, nikde nebylo možné dočíst se, z jakých pocházel poměrů, co jej vedlo k rozhodnutí stát se knězem a jak dlouhá cesta vedla k vysvěcení. Základní pohnutkou k sepsání díla nebylo vyvrácení či potvrzení toho, zda se křížek skutečně v adventním čase roku 1949 tajemně zahýbal, ale naléhavá touha pochopit, kdo Josef Toufar byl a co všechno v jeho údělu předcházelo dějství poslednímu. Léta pátrání, shromažďování dokumentů, snímků i svědeckých výpovědí tvoří opěrný systém díla. Miloš Doležal nepojímá obsáhlý životopisný portrét patera Toufara jako chladné historické pojednání, nechybí v něm bezprostřednost ani humor, a přece ani o krok neustoupí požadavku na absolutní dokumentární věrnost, každou uvedenou informaci opírá o konkrétní nálezy v archivech a osobní svědectví pamětníků. Kniha Jako bychom dnes zemřít měli se skládá ze dvou rovnocenných částí, textové a obrazové. Vzniklý celek je také důkladně vyvedenou kronikou života jedné části Vysočiny v první polovině minulého století, krajiny, jež v sobě nese stigmata hrdinů a mučedníků. Spolu s autorem, pamětníky i fotografiemi putujeme po místech dnes zbořených, zatopených, či zjizvených necitelnými zásahy do krajinného profilu z dob komunismu. Ne náhodou říká básník a historik Zbyněk Hejda, že Miloš Doležal Vysočině vrací její paměť.

novinka
Jako bychom dnes zemřít měli

Chci, abys byl

Křesťanství po náboženství

Tomáš Halík

V naší době zřejmě končí novověká podoba náboženství; nekončí však víra, naděje a láska. Po autorových knihách o víře a naději je hlavním tématem této knížky láska. Jaký význam mohou mít známé biblické výroky o lásce i pro lidi, které samo slovo Bůh spíš uvádí do rozpaků? Autor tvrdí, že teprve v hloubce lidské zkušenosti lásky se může znovu ukázat smysl slova Bůh, které se pro tolik lidí skrylo v temném oblaku. Nabízí nový úhel pohledu na lásku člověka k Bohu, k sobě samému, k bližním včetně nepřátel, na lásku, která je silnější než smrt.

novinka
Chci, abys byl

Dělat těžké věci

Vzpoura teenagerů proti nízkým očekáváním

Alex Harris, Brett Harris

"Bratři Harrisové povzbuzují mladé čtenáře, aby se v životě nepouštěli snadnou cestou, aby přijali zodpovědnost a aktivně využili čas i potenciál, který do nich Bůh vložil. Věřím, že ten, kdo tuto výzvu přijme a s odvahou vykročí ze svého bezpečí, bude svědkem Božího jednání ve svém vlastním životě i ve svém okolí."
- Tomáš Coufal, šéfredaktor časopisu Život víry

"Tahle knížka mě opravdu povzbudila k tomu dělat těžké věci a znovu mi připomněla, že s Ježíšem není nic nemožné. Myslím, že je v ní něco, co vás nakopne jít do toho."
- Týna, 16 let

Předmluva od Chucka Norrise

novinka
Dělat těžké věci

Ukrytý poklad

Umění duchovního hledání

José Tolentino Mendonca

Autor vychází z biblického podobenství o nalezeném a znovu ukrytém pokladu, ale jen do okamžiku, kdy nálezce vše své prodá, aby mohl koupit pole s pokladem. Kniha nám ukazuje, jak se Boží lásky – tohoto pokladu – často chceme násilím zmocnit, přitom nejsme schopni se jí odevzdat a nechat se jí prostě obejmout. Autor nás provází jednotlivými stupni zrání a rozpoznávání skutečné hodnoty našeho pokladu, např. jak máme „rozsvítit lampu“, „zamést“, „naučit se žít s krásou“, „modlit se, až už to víc nepůjde“, abychom porozuměli Božímu sdělení, že náš život má být služba a oddanost lidem.

Ukrytý poklad

Svatý František (omalovánky s vyprávěním)

Martin Damian

Život sv. Františka v obrázkovém převyprávění zachycuje některé momenty z jeho života, například obnovení kostelíka v San Damiano, hlásání evangelia na ulicích měst, společenství prvních bratří a sv. Klára, setkání s vlkem a vytvoření prvního betléma. To vše s důrazem na jeho poselství lásky, odpuštění a pokoje mezi lidmi.

Svatý František

Kouzlo sebeuskutečnění

Harry Potter v nás

Mathias Jung

Miliony dětí, mládeže i dospělých jsou po celém světě fascinovány dobrodružstvími Harryho Pottera ve světě mudlů a čarodějů. Propadají tito všichni svodům okultismu či satanismu, jak se ozývalo z řad fundamentalistických kritiků? Pro Mathiase Junga je dílo britské autorky Rowlingové naopak mistrovským literárním dílem lidské mravnosti. Autor v knize předkládá ucelený hlubinně psychologický výklad potterovské série. Obrací se především na přemýšlivé čtenáře Harryho Pottera, pro které může být jeho kniha četbou, ze které se dozvědí více o potterovském mýtu i o sobě samých, o cestě vlastního sebeuskutečnění. Své úvahy Mathias Jung prokládá paralelami z mytologie, duchovních tradic, či myšlenkami autorů jako C. G. Jung, E. Drewermann, E. Erickson či F. M. Dostojevskij. Kniha může být ideálním dárkem pro čtenáře se zájmem o vlastní seberozvoj a pro všechny milovníky Harryho Pottera, kterým text pomůže porozumět příběhu v širších souvislostech.
Dr. Mathias Jung působí jako psychoterapeut a filozof v německém Koblenci. Je autorem řady knih, kromě jiného hlubinně psychologických výkladů Siddharty Hermana Hesseho či Malého prince Antoina de Saint-Exupéryho (v češtině vyšlo pod názvem Malý princ v nás).

Kouzlo sebeuskutečnění

Nové knihy a leporela pro děti

Narození Ježíška

Knížka s pohyblivými obrázky

Sophie Piperová, Emily Bolamová (ilustr.)

Vyprávějte si s dětmi příběh o narození Ježíška. Děti si při tom mohou hrát s pohyblivými obrázky. Knížka je určena dětem ve věku od 2 let.

novinka
Narození Ježíška

Vánoce

Biblické příběhy hrou

Leena Laneová, Roma Bishopová

Pospíchejte s pastýři do Betléma, putujte s mudrci a najděte malého Ježíše v jeslích. Čtěte si příběhy, hledejte rozdíly mezi obrázky, spojujte tečky a vytvářejte obrázky, počítejte a vybarvujte! To všechno můžete zvládnout v této knížce plné her a úkolů. Čeká vás spousta zábavy!

novinka
Vánoce

Vánoční příběh pro nejmenší

Knížka se samolepkami

Lois Rocková, Alex Ayliffe (ilustr.)

Děti mohou s Marií a Josefem putovat do Betléma a prožít tam s nimi vánoční příběh. Při tom se budou bavit nalepováním samolepek do obrázků a dalšími hrami a úkoly. Určeno dětem ve věku od 3 let.

novinka
Vánoční příběh pro nejmenší

Betlémek

Tim Wood (text), Kate Daviesová (ilustr.)

Otáčejte s dětmi stránku za stránkou a přečtěte si příběh o narození Ježíška. Když otočíte celou knížku a roztáhnete ji, uvidíte velký obrázek Betléma s Ježíškem, Marií, Josefem, pastýři a mudrci.

Není vhodné pro děti do 10 měsíců.

novinka
Betlémek

Nové knihy Eduarda Martina

Je tu přece Ježíšek

Jsou knížky, které přicházejí jako přátelé. Vcházejí jako usměvaví hosté, potěší, pohladí… Jsme na světě sami? Opuštění? Bezradní? Kdepak…

Knížka Je tady přece Ježíšek upozorňuje na stálou přítomnost lásky, která – nejenom o Vánocích – dokáže oslovovat, umí zbavovat osamělé samoty, opuštěné opuštěnosti a bezradné jejich zmatků. Podobně jako ve svých knížkách příběhů vydávaných v Karmelitánském nakladatelství, i zde chce Eduard Martin spustit vánoční paprsky na naši uspěchanou moderní dobu. Chce vyslat zprávu o tom, jak zázračnou příležitostí může být i zdánlivě nenápadná chvíle lidského života. Celý rok může trvat vánoční nálada, celý rok můžeme rozdávat naději a lásku. I dnes…

novinka
Je tu přece Ježíšek

Andělská škola lásky

Povídky shromážděné v této knížce volně navazují na „andělskou pentalogii“, která postupně vycházela v Karmelitánském nakladatelství. Spojuje je jednotné téma: různé podoby lásky. Najdeme zde příběhy o lásce milosrdné, o lásce svobodně se obětující, o lásce dětí, lidí mladých i starých. Kniha tak osloví široký čtenářský okruh: lidi různého věku i životního povolání, ty, jejichž život poznamenalo trápení, ale i ty, kteří prožívají chvíle štěstí a radosti. Veselé i smutné povídky se snaží poukázat na svůj přesah jak do života čtenářů, tak do naděje…

novinka
Andělská škola lásky

Nabídka betlémů

Kolorovaný venkovský betlém

Cyril Kotyšan

Betlém namaloval Cyryl Kotyšan a koloroval Jaroslav Herain. 8 archů obsahuje 105 figur včetně dáliny.

Lidový orlickoústecký betlém

Jiří Knapovský

Malované figurky a skupiny od Jiřího Knapovského. 2 archy A3 obsahují celkem 32 figurek a staveb. Rozměr: cca. 42 x 30 cm

Únanovský betlém

Zdeňka Šalamounová

Betlém Zdenky Šalomounové. 3 archy A3. Včetně návodu na sestavení.

Zajímavé knihy, které pro vás připravujeme

Deset tipů pro rodinu

Rob Parsons

Přes dvacet let cestuji a naslouchám lidem, kteří mi vyprávějí o svých rodinách. Lidé po celém světě mi sdělují, co dodalo jejich rodinám sílu, ale i co je zničilo. Mnohokrát po svých přednáškách slýchám - „to jsem měl vědět dřív“. Někdo by sestavil zcela jiný seznam, ale já tu předkládám svých deset tipů pro život silné rodiny.

Možná právě procházíte těžkým obdobím. Ne, nemyslím si, že existují snadná řešení veškerých rodinných potíží. Ale přesto doufám, že tu najdete něco, co pomůže – i kdyby to bylo jen to prosté zjištění, že ať prožíváte cokoliv, nejste v takové situaci sami.

(z autorova úvodu)

Rob Parsons pochází z Anglie. Původním povoláním je právník, ale ve Velké Británii je znám především jako zakladatel organizace Care for Family (1988), jejíchž služeb využily již tisíce lidí. Další zástupy posluchačů se účastní jeho populárních seminářů na rodinná témata. Za svou službu rodinám byl vyznamenán britskou královnou. Česky vyšly jeho knihy Milovat proti všem předpokladům a K jádru úspěchu (nakl. Návrat domů).

připravuje se
Deset tipů pro rodinu

Dneska jsem to stihla

Hana Pinknerová

Potěšení jsou krmí duše. Se sytou duší se necpete čokoládou. Ach, najít tak jedno potěšení denně... nebo aspoň jedno týdně! S radostí zvěstuju: jsou.

Knížka Dneska jsem to stihla je výsledkem třetího roku autorčina bádání v oblasti potěšení. Ano, potěšení jsou všude kolem nás, jen se rozhlédnout. Skrývají se ve věcech, které považujeme za samozřejmost. Jiná potěšení jsou k nalezení v činnostech či situacích, které běžně nevyhledáváme, nebo jsou nám dokonce nepříjemné. Stačí však změna našeho postoje a hle – potěšení. Hana Pinknerová připomíná, kolik dobrého nás v životě potkává a jak za to můžeme být vděční.


připravuje seDneska jsem to stihla

Můj život beze mne

Hledání vlastní identity

Osvaldo Poli

 

připravuje se
Můj život beze mne


Nabídka kalendářů na rok 2013

Malá poselství Vojtěcha Kodeta 2013

Vojtěch Kodet

Stolní kalendář s krátkými úvahami Vojtěcha Kodeta. Kalendář "malých poselství" chce jen upozornit na to, že kolem nás je mnoho skutečností, které jsme sami ani nevymysleli ani nevytvořili, které jsou nám dány jako dar, možná i jako impuls k zamyšlení nebo děkování.

novinka
Malá poselství 2013

Dědictví otců 2013

Kalendář s církevním a občanským kalendáriem

Stolní kalendář s fotografiemi sakrální architektury Čech a Moravy.

novinka
Dědictví otců 2013

Informace o dění v Karmelitánském nakladatelství můžete také sledovat prostřednictvím sociální sítě facebook.

Jsme na facebooku

ODBĚRNÁ MÍSTA INTERNETOVÉHO OBCHODU IKARMEL.CZ

Kamenná knihkupectví jsou odběrnými místy pro objednávky z internetového obchodu iKarmel.cz. Vámi objednané knihy pro Vás připravíme v jednom ze čtrnácti knihkupectví, které máte nejblíže. Informace o způsobu objednání naleznete zde.

Využijte síť našich knihkupectví, která jsou všechna odběrnými místy internetového obchodu iKarmel.cz.

Více informací o odběrných místech naleznete zde.

S pozdravem

Vaše Karmelitánské nakladatelství

Pokud nechcete dostávat zpravodaj KNA, pro jeho odhlášení použijte, prosím, formulář zde.

 

 

Sekce: zpravodaj   |   Tisk   |   Poslat článek známému


Související články