listopad 2012

2.11.2012

 

ZPRAVODAJ KNA - LISTOPAD 2012

Vážení přátelé Karmelitánského nakladatelství!

Dovolujeme si Vám zaslat nový knižní zpravodaj Karmelitánského nakladatelství.

Listopadový zpravodaj přináší informace o nových knihách Karmelitánského nakladatelství, které vyšly v poslední době. A také o knihách, které pro vás připravujeme.

Nové knihy Karmelitánského nakladatelství

Slovník křesťanských mystiků

Luigi Borriello, Edmondo Caruana, Maria Rosaria Del Genio, Nicolo Suffi (eds.)

Slovník křesťanských mystiků je rozsáhlou a ucelenou encyklopedií osobností křesťanské spirituality a mystiky. Zachyceno je tu nejen zrození křesťanské mystiky v biblické a patristické epoše, středověké a raně novověké vrcholy západní mystiky, ale také pozoruhodné osudy a učení osobností posledních dvou staletích. Kromě klasiků západní mystiky si slovník všímá i velkých postav křesťanského Východu a několika velkých teologů, kteří mystické projevy i zkušenosti studovali, popsali a zpřístupnili druhým. Zvláštní hesla jsou věnována významným školám spirituality.

  • celkem 252 hesel

  • nejvýznamnější osobnosti křesťanské mystiky a spirituality

  • úvod do fenoménu mystiky

  • přehledové kulturně-geografické statě

  • školy spirituality a teologická reflexe mystiky

  • chronologický klíč k četbě hesel

  • obsáhlá česká bibliografie

Slovník křesťanských mystiků je rozsáhlým výborem z italské předlohy, na jejímž vzniku se podílel mezinárodní tým odborníků, mezi jinými i kardinál Tomáš Špidlík. Přínosem českého vydání jsou jak bohaté odkazy na české překlady děl mystiků, tak vlastní úvod do celé problematiky. Slovník křesťanských mystiků bude sloužit všem, kdo se seriózně zabývají teologií, dějinami křesťanského myšlení a kultury, historií, filozofií, dějinami umění a literaturou.

novinka
Slovník křesťanských mystiků

Malé dějiny křesťanského myšlení

Wolfgang Beinert

Dva tisíce let křesťanství změnily svět. Beinertova kniha prezentuje všechna hlavní témata křesťanství: jeho zrození, rozvoj a rozšíření církve, významné teologické osobnosti, klíčové rysy křesťanského myšlení, originální přínos křesťanské kultury i hlavní teologické a etické koncepty. Autor je pro české čtenáře více než povolaným průvodcem. V historicky zaměřených kapitolách vyzvedá to nejpodstatnější z dvaceti staletí křesťanské éry, zatímco v úvahových pasážích nabízí podněty pro ty, kdo si chtějí udělat vlastní obrázek o křesťanské nauce, zásadách i bohatství křesťanské kultury. Odpovědi, které nabízí, jsou poctivé, výborně strukturované a jazykově neotřelé. Kompaktní výklad netrpí přílišnou stručností ani rozvláčností. Samostatně lze využít četné chronologické přehledy, citace ze slavných křesťanských textů, statistiky, srovnání a další pomůcky, rozprostřené po celé knize. Dílo je zralým plodem Beinertovy celoživotní práce v oboru dějin křesťanského myšlení a kultury.

Prof. Dr. Wolfgang Beinert (1933) studoval v Bamberku, promoval v Římě a habilitoval se v Tübingenu a Řezně. V roce 1959 byl ordinován na kněze a několik let pak pastoračně působil v bamberské arcidiecézi. V letech 1972–1978 byl profesorem dogmatiky v Bochumi, mezi lety 1978–1998 pak na univerzitě v Řeznu. Česky vyšla dvě jeho kompendia: Slovník katolické dogmatiky (1994) a Učení o Marii (spoluautor H. Petri, 1993). Je autorem učebnic systematické teologie a spolupracoval na několika slovníkových dílech.

novinka
Malé dějiny křesťanského myšlení

První roky manželství

Výletní parník nebo galéra?

Cyril Lepeigneux

Když přijde opravdu silná vichřice, nezapomínejte, že na palubě je s vámi také ten, který byl vedle vás i při vaší svatbě a který, když utišil bouři, řekl vystrašeným učedníkům: „Proč se bojíte, malověrní?“ Mějte tedy víru v sebe samé a v toho, který vás spojil v manželství.

Mladí lidé se děsí množství rad do života. Chtějí spíš svědectví, něco prožitého, konkrétního. A právě to nabízí kniha První roky manželství. Je svědectvím dvojice, která se vrací k této nesmírně důležité etapě milostného vztahu. Zamýšlí se nad tím, jak se vlastně vyvíjel jejich vztah od prvního setkání až ke sňatku a narození prvního dítěte. Je to svědectví otevřené, upřímné a okořeněné vkusnou dávkou humoru.

Autor vychází nejen z vlastní zkušenosti, ale přináší i svědectví mnoha dalších manželských párů. Probíraná témata jsou ryze praktická: technická příprava svatby i duchovní příprava na manželství, řešení vztahů s původními rodinami, otázka peněz, sexuality, reagování na rodinné a profesní tlaky, ztráta iluzí..., ale i nové možnosti růstu ve vzájemné lásce.

Cyril Lepeigneux je profesí novinář. Je ženatý, s rodinou žije a pracuje v Paříži. Vedle knížky První roky manželství publikoval v různých časopisech články věnující se partnerským vztahům.

novinka
První roky manželství

Výběr dalších novinek Karmelitánského nakladatelství naleznete zde.

Knižní tipy od jiných nakladatelů

Chci, abys byl

Křesťanství po náboženství

Tomáš Halík

V naší době zřejmě končí novověká podoba náboženství; nekončí však víra, naděje a láska. Po autorových knihách o víře a naději je hlavním tématem této knížky láska. Jaký význam mohou mít známé biblické výroky o lásce i pro lidi, které samo slovo Bůh spíš uvádí do rozpaků? Autor tvrdí, že teprve v hloubce lidské zkušenosti lásky se může znovu ukázat smysl slova Bůh, které se pro tolik lidí skrylo v temném oblaku. Nabízí nový úhel pohledu na lásku člověka k Bohu, k sobě samému, k bližním včetně nepřátel, na lásku, která je silnější než smrt.

novinka
Chci, abys byl

Loď

Marek Orko Vácha

...a tak zkouším z paluby zamávat či poslat znamení, že zde jsem. Volám ze svého plavidla po někom, kdo by rozuměl, nakláním se přes palubu a odhazuji do moře lahve se zprávami, ale zdá se, že celý nekonečný svět je pustým oceánem, že zde není nikdo, ke komu by zprávy mohly doputovat. Ostatní lodi planet a flotily galaxií nejsou než bludnými Holanďany, vory bez života, nahodile plovoucí vesmírem. Já, jediný žijící ve skoro nekonečně a výstředně velkém vesmíru, jsem jediný námořník na palubě Země v tichém a černém moři nebeských hlubin.

novinka
Loď

Velká přátelství

Raissa Maritainová

R. Maritainová (1883–1960), rozená Umancovová, se narodila v ruském Mariupolu v židovské rodině. Rodiče po deseti letech emigrovali s dcerami do Paříže, kde Raissa vystudovala na Sorbonně a potkala se se svým budoucím manželem Jacquesem Maritainem. Duchovní a myšlenkový vývoj dvojice probíhal v těsném sepětí, společně opírali své filosofické uvažování o středověkou filosofii a myšlení H. Bergsona, u něhož studovali. Společně rovněž konvertovali ke katolictví pod vlivem L. Bloy. Ve svém domě v Meudonu kolem sebe shromáždili okruh duchovně blízkých přátel z kulturních, filosofických a církevních kruhů. V roce 1940 emigrovali do Kanady a posléze žili v New Yorku (v roce 1944 Ch. de Gaulle jmenoval J. Maritaina velvyslancem ve Vatikánu, v Římě Maritainovi strávili roky 1945–1948).

Tímto obdobím svého života se zabývá Raissa Maritainová v přítomné knize (1949), považované za její nejvýznamnější dílo. Vzpomíná v něm na své dětství v Mariupolu, emigraci do Francie, studia, na své odborné působení, konverzi ke katolictví, na přátele, kteří ji v životě provázeli, a na společný život s manželem Jacquesem Maritainem (1882–1973). Kniha přináší zajímavá svědectví o postavách jako Charles Péguy, Georges Rouault nebo Ernest Psichari, na duchovní a kulturně-společenskou situaci Francie mezi dvěma světovými válkami. Autorka vysvětluje též své pojetí některých filosofů, zvláště H. Bergsona a Tomáše Akvinského. Zvláště se pak věnuje postavě L. Bloy, kterého oba manželé považovali za svého duchovního učitele (srov, též výbor ze spisů Léona Bloy Stránky z díla pořízený J. a R. Maritainovými.)

Velká přátelství

Malý kompas víry - 3. vydání

Max Kašparů

Osvědčený průvodce pravdami víry, modlitby, svátostmi a Desatera. Kniha vtipně usnadňuje pohotovou orientaci v každodenním prožívání víry.

Malý kompas víry

Šeptáno do vrby

Povzdechy a zbožná přání

Petr Vrbacký

"Petr Vrbacký kreslí své obrazy rychlými, přímými tahy, navíc tahy děsivě pravdivými. Přímočarost knihy je podtržena tím, že všechno, o čem je řeč, vlastně tušíme všichni, jen to někdo řekl nahlas. Sám název titulu je paradoxní, vždyť každý z nás občas něco toužíme potichu zašeptat do vrby, a ve stejném okamžiku se vykřičet až na pulty knihkupectví. Jako v oné pohádce o císařových šatech nastavuje autor v pěti břitkých obrazech věřícím i ateistům zrcadlo, Petr má navíc dar naservírovat čtenáři sebepoznání s jemným humorem, ironií i láskou. Že pohled to často není příliš povzbuzující, již, pravda, není vinou zrcadla." (Marek Orko Vácha )

Šeptáno do vrby

Dobrodružný příběh z doby Konstantina a Metoděje

Strážce ohně

Oldřich Selucký

Dobrodružný příběh chlapce Vojmíra se odehrává na pozadí válečných střetů Velkomoravské a Východofranské říše. Na pozvání knížete Rastislava přicházejí soluňští bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu, aby tu založili školu. A právě do této školy se dostává za dramatických okolností chlapec Vojmír. Prožívá zde své lidské i duchovní zrání, poznává nové přátele, ale rovněž své schopnosti i slabosti. Objevuje přitom vyspělou byzantskou kulturu a světlo křesťanské víry. Nejlepším učitelem a rádcem je pro něj hlavně ve chvílích beznaděje a opuštěnosti otec Konstantin. Jak se Vojmír rozhodne v téměř bezvýchodných situacích? A jaké životní poslání mu Bůh připravil? Napínavá kniha zaujme všechny děti i dospělé, kteří milují dobrodružství a dějiny našeho národa.

Oldřich Selucký vystudoval v Praze MFF UK, v Rakousku a ve Francii poté studoval klasické jazyky, filozofii a teologii. V letech 1990–1993 přednášel na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy filozofii a etiku. Napsal scénáře k televizním a rozhlasovým dokumentům a k několika dětským animovaným filmům. V Karmelitánském nakladatelství mu vyšla úspěšná kniha pro děti Pavel, dobrodruh víry (2004).

novinka
Strážce ohně

Slyšte slovo a zpívejte píseň

Život svatých Cyrila a Metoděje a příběh Velehradu

Petr Piťha

Poutavé vyprávění o životě svatých Cyrila a Metoděje napsal autor pro moravské a české děti a mládež. Tak jako příchodu soluňských bratří předcházela touha poučit se a poznat křesťanské učení, tak i vzniku této knihy předcházelo přání vycházející ze společenství Matice velehradské mít k dispozici dílo, které by-podobně jako tehdy-pomohlo srozumitelným způsobem oslovit zejména děti a mládež. Tato kniha potvrzuje, co připomínal papež Jan Pavel II, že opravdová víra vždy vytváří a zanechává za sebou i ryzí kulturu. Před každým čtením této knihy by bylo vhodné pomodlit se z modlitby sv. Cyrila slova, která i po staletích znějí naléhavě: "Slyšte Slovo, Slovo, jež živí lidské duše, Slovo, jež sílí srdce i rozum, Slovo, jež vede k poznání Boha."


Slyšte slovo a zpívejte píseň

Nové knihy a leporela pro děti

Narození Ježíška

Knížka s pohyblivými obrázky

Sophie Piperová, Emily Bolamová (ilustr.)

Vyprávějte si s dětmi příběh o narození Ježíška. Děti si při tom mohou hrát s pohyblivými obrázky. Knížka je určena dětem ve věku od 2 let.

novinka
Narození Ježíška

Vánoce

Biblické příběhy hrou

Leena Laneová, Roma Bishopová

Pospíchejte s pastýři do Betléma, putujte s mudrci a najděte malého Ježíše v jeslích. Čtěte si příběhy, hledejte rozdíly mezi obrázky, spojujte tečky a vytvářejte obrázky, počítejte a vybarvujte! To všechno můžete zvládnout v této knížce plné her a úkolů. Čeká vás spousta zábavy!

novinka
Vánoce

Vánoční příběh pro nejmenší

Knížka se samolepkami

Lois Rocková, Alex Ayliffe (ilustr.)

Děti mohou s Marií a Josefem putovat do Betléma a prožít tam s nimi vánoční příběh. Při tom se budou bavit nalepováním samolepek do obrázků a dalšími hrami a úkoly. Určeno dětem ve věku od 3 let.

novinka
Vánoční příběh pro nejmenší

Betlémek

Tim Wood (text), Kate Daviesová (ilustr.)

Otáčejte s dětmi stránku za stránkou a přečtěte si příběh o narození Ježíška. Když otočíte celou knížku a roztáhnete ji, uvidíte velký obrázek Betléma s Ježíškem, Marií, Josefem, pastýři a mudrci.

Není vhodné pro děti do 10 měsíců.

novinka
Betlémek

Nové knihy Eduarda Martina

Je tu přece Ježíšek

Eduard Martin

Jsou knížky, které přicházejí jako přátelé. Vcházejí jako usměvaví hosté, potěší, pohladí… Jsme na světě sami? Opuštění? Bezradní? Kdepak…

Knížka Je tady přece Ježíšek upozorňuje na stálou přítomnost lásky, která – nejenom o Vánocích – dokáže oslovovat, umí zbavovat osamělé samoty, opuštěné opuštěnosti a bezradné jejich zmatků. Podobně jako ve svých knížkách příběhů vydávaných v Karmelitánském nakladatelství, i zde chce Eduard Martin spustit vánoční paprsky na naši uspěchanou moderní dobu. Chce vyslat zprávu o tom, jak zázračnou příležitostí může být i zdánlivě nenápadná chvíle lidského života. Celý rok může trvat vánoční nálada, celý rok můžeme rozdávat naději a lásku. I dnes…

novinka
Je tu přece Ježíšek

Andělská škola lásky

Eduard Martin

Povídky shromážděné v této knížce volně navazují na „andělskou pentalogii“, která postupně vycházela v Karmelitánském nakladatelství. Spojuje je jednotné téma: různé podoby lásky. Najdeme zde příběhy o lásce milosrdné, o lásce svobodně se obětující, o lásce dětí, lidí mladých i starých. Kniha tak osloví široký čtenářský okruh: lidi různého věku i životního povolání, ty, jejichž život poznamenalo trápení, ale i ty, kteří prožívají chvíle štěstí a radosti. Veselé i smutné povídky se snaží poukázat na svůj přesah jak do života čtenářů, tak do naděje…

novinka
Andělská škola lásky

Zajímavé knihy, které pro vás připravujeme

Saláty sestry Anastazie

Kniha nabízí 123 pečlivě vybraných receptů na saláty a mnohé praktické rady. Ocení je nejen začátečníci, kteří se pokoušejí o své první kuchařské úspěchy, ale i zkušenější kuchaři a kuchařky. Popisy přípravy salátů jsou velmi důkladné, takže s jejich realizací by měl uspět každý. K jednotlivým receptům jsou připojeny fotografie salátů a seznam všech komponentů.

Uvedené recepty byly už nesčetněkrát použity a osvědčily se při nejrůznějších příležitostech a oslavách. Ti, kdo je vyzkoušeli, ocenili nejen jejich originální chuťovou stránku, ale i estetický vzhled, který bývá vizitkou skutečného znalce kuchařského umění.

Sestra Anastázie Pustelnik z Kongregace Dcer Božské lásky je zkušená kuchařka, jako hospodyně působila v různých řeholních domech. O své bohaté zkušenosti s přípravou pokrmů všeho druhu se dělí v celé sérii kuchařských knih. V češtině jí dosud vyšla úspěšná kniha Moučníky sestry Anastázie (KNA 2011).

připravuje se
Saláty sestry Anastazie

Dneska jsem to stihla

Hana Pinknerová

Potěšení jsou krmí duše. Se sytou duší se necpete čokoládou. Ach, najít tak jedno potěšení denně... nebo aspoň jedno týdně! S radostí zvěstuju: jsou.

Knížka Dneska jsem to stihla je výsledkem třetího roku autorčina bádání v oblasti potěšení. Ano, potěšení jsou všude kolem nás, jen se rozhlédnout. Skrývají se ve věcech, které považujeme za samozřejmost. Jiná potěšení jsou k nalezení v činnostech či situacích, které běžně nevyhledáváme, nebo jsou nám dokonce nepříjemné. Stačí však změna našeho postoje a hle – potěšení. Hana Pinknerová připomíná, kolik dobrého nás v životě potkává a jak za to můžeme být vděční.


připravuje seDneska jsem to stihla

Promluvy II.

Vojtěch Kodet

Druhé CD s promluvami otce Vojtěcha Kodeta.

připravuje se
Promluvy II.

Další zajímavé připravované tituly Karmelitánského nakladatelství naleznete zde.

 

Zajímavé články a zprávy ze stránek www.kna.cz

2. listopadu - Památka zesnulých

Když jsme se s manželkou vraceli z pohřbu, mlčeli jsme...

Dokud je ještě čas.
Ještě jsme spolu.
Ještě můžeme někomu podat ruku.
JEŠTĚ.
Není to krásné heslo, jaké si můžeme připomínat: "JEŠTĚ?"

Touha zůstat mladý - za každou cenu

Při jednom pohřbu pronesl řečník ještě před uložením rakve do země následující slova: „Sbohem, milovaný příteli! Opouštíš nás a zanecháváš v tomto slzavém údolí zoufalou mladou vdovu, které je teprve dvacet pět let!“

Pražské Jezulátko ve vztahu k české současnosti

Recenze Radomíra Malého na knihu Zázrak v Praze: Posledních více než 20 let české polistopadové scény s jejími důsledky na život obyvatel bylo už mnohokrát románově i filmově zpracováno. Chybí zde ale jedno podstatné a nejzávažnější: duchovní a mravní rozměr tohoto období.

Doplňte si Breviář a Misál (Jan Pavel II. a Karel Rakouský)

Před nedávnem byli beatifikováni dva noví blahoslavení: Jan Pavel II. a Karel Rakouský. Kongregace pro bohoslužbu potvrdila pro slavení jejich nezávazné památky nové texty. České texty pro misál a pro modlitbu hodin (breviáře) a byly vydány jako listy k vložení.

Rok víry (Benedikt XVI.)

Od října 2012 do listopadu 2013 bude v celé církvi probíhat Rok víry. Víra nás uschopňuje, abychom poznali Krista. A jeho láska nás vybízí, abychom mu sloužili všude tam, kde se on stává našim bližním na cestě životem. Posilněni vírou a nadějí upřeme svůj zrak na své působení ve světě a přitom očekávejme „nová nebesa a novou zemi, kde bude mít svůj domov spravedlnost“.

 

Nabídka kalendářů na rok 2013

Malá poselství Vojtěcha Kodeta 2013

Vojtěch Kodet

Stolní kalendář s krátkými úvahami Vojtěcha Kodeta. Kalendář "malých poselství" chce jen upozornit na to, že kolem nás je mnoho skutečností, které jsme sami ani nevymysleli ani nevytvořili, které jsou nám dány jako dar, možná i jako impuls k zamyšlení nebo děkování.

novinka
Malá poselství 2013

Dědictví otců 2013

Kalendář s církevním a občanským kalendáriem

Stolní kalendář s fotografiemi sakrální architektury Čech a Moravy.

novinka
Dědictví otců 2013

Kalendář 2013 s texty sv. Jana od Kříže

Sestavil P. Miloslav Kabrda

Kalendář 2013. Z textů sv. Jana od Kříže sestavil P. Miloslav Kabrda.
- s katolickým kalendáriem,
- s barevnými fotografiemi na každý týden,
- s informacemi RADIA PROGLAS a TELEVIZE NOE,
- s uvedením textu evangelia na každý den,
- s přehledem prázdnin a volných dní,
- s přehledem týdnů žaltáře,
- s pracovním kalendáriem.

novinka
Kalendář 2013 s texty sv. Jana od Kříže

Širší nabídka kalendářů na na rok 2013

Informace o dění v Karmelitánském nakladatelství můžete také sledovat prostřednictvím sociální sítě facebook.

Jsme na facebooku

ODBĚRNÁ MÍSTA INTERNETOVÉHO OBCHODU IKARMEL.CZ

Kamenná knihkupectví jsou odběrnými místy pro objednávky z internetového obchodu iKarmel.cz. Vámi objednané knihy pro Vás připravíme v jednom ze čtrnácti knihkupectví, které máte nejblíže. Informace o způsobu objednání naleznete zde.

Využijte síť našich knihkupectví, která jsou všechna odběrnými místy internetového obchodu iKarmel.cz.

Více informací o odběrných místech naleznete zde.

S pozdravem

Vaše Karmelitánské nakladatelství

Pokud nechcete dostávat zpravodaj KNA, pro jeho odhlášení použijte, prosím, formulář zde.

 

Sekce: zpravodaj   |   Tisk   |   Poslat článek známému