září 2012

11.9.2012

 

ZPRAVODAJ KNA - ZÁŘÍ 2012

Vážení přátelé Karmelitánského nakladatelství!

Dovolujeme si Vám zaslat knižní zpravodaj Karmelitánského nakladatelství.

Zářijový zpravodaj přináší informace o nových knihách Karmelitánského nakladatelství, které vyšly v poslední době. A také o knihách, které pro vás připravujeme.

Nové knihy Karmelitánského nakladatelství

Příběhy pro osvěžení duše

Pino Pellegrino

"Lépe je žít bez jídla než bez příběhů, protože bez jídla člověk zemře, ale bez příběhů žije jako mrtvý."

Kniha Příběhy pro osvěžení duše je sbírkou krátkých, čtivých příběhů s moudrou pointou, které nejsou jen prostředkem k překonání nudy. V jádru každého příběhu se skrývá nějaké moudro, útěcha a povzbuzení pro chvíle nesnází a nezřídka světlo pro rozhodování mezi tím, co je zlato, a co se jen tak třpytí…

S užitkem si je přečte každý „pro osvěžení své duše“, i když původně byla sbírka napsána pro katechety, rodiče, vychovatele a kněze, zkrátka pro všechny, kdo chtějí předávat křesťanské a všelidské hodnoty, neradi by však své posluchače unavovali moralizujícími řečmi.

Další knihy příběhů naleznete zde.

novinka
Příběhy pro osvěžení duše

Malá cesta Terezie z Lisieux

Conrad de Meester

De Meesterova studie (v originále Les Mains vides, „Prázdné ruce“) už dnes patří ke klasické duchovní literatuře. Autor ukazuje nejen duchovní zápasy a zrání světice, ale především jádro její spirituality, které spočívá v pokorné důvěře v Boží lásku a v touze na tuto lásku odpovídat, jakkoli nepatrným způsobem. Slovy kardinála Martiniho, "její „malá cesta“ nás vrací k samé podstatě křesťanství."

Terezie prožila svůj dospělý život na několika metrech čtverečních, a přece se stala patronkou misií po celém světě. Její zrání k průzračné prostotě a důvěře nebylo jednoduché, prošla si mnohé duchovní krize a temnoty, a přitom je hlasatelkou Božího milosrdenství a naděje. Neudělala nic oslnivého, a přesto se její Autobiografické spisy staly jednou z nejčtenějších duchovních knih. Chtěla žít úplně ve skrytosti, a dnes ji milují a vzývají s prosbou o přímluvu miliony křesťanů. Žila jen necelých dvacet pět let, nedostalo se jí valného formálního vzdělání, ale pro Bohem vlitou moudrost byla prohlášena učitelkou církve.

novinka
Malá cesta Terezie z Lisieux

Hořící oheň

Život svatého Pia X.

Wilhelm Hünermann

Kniha Hořící oheň, která vypráví o životě a pontifikátu Pia X., patří mezi nejlepší díla známého životopisce Wilhelma Hünermanna. Je plná života a humoru. 

Přídomek „hořící oheň“ je převzat z Malachiášova proroctví. Původně se papež Pius X. jmenoval Giuseppe Sarto, narodil se v prosté rodině v Riese, byl synem listonoše. Jako kněz působil v několika farnostech, v diecézní kurii i v bohosloveckém semináři. Ve věku devětačtyřiceti let se stal biskupem v Mantově a po devíti letech patriarchou v Benátkách.
V roce 1903 byl zvolen papežem katolické církve. Neměl velké vzdělání ani diplomatickou průpravu, ale obklopil se schopnými spolupracovníky. Usiloval o obnovu církve, kterou viděl ohroženou modernismem a vzmáhajícím se komunismem. Zasazoval se o to, aby se dostala více ve známost sociální nauka církve. Kléru zakázal nežádoucí angažovanost v politice a žádal po něm větší nasazení v pastoraci. Roku 1910 vydala Kongregace pro svátosti z jeho podnětu dekret, který dovoloval dětem přijmout první svaté přijímání a svátost smíření mnohem dříve, než tehdy bylo zvykem, už asi v sedmi letech.
Pius X. zemřel v roce 1914, začátkem 1. světové války. Už 29. května roku 1954 byl prohlášen za svatého.

P. Wilhelm Hünermann (1900–1975) žil v německém Essenu, je autorem několika desítek životopisných románů, které byly přeloženy do mnoha jazyků. Česky vyšly: Hořící oheň, Otec vyhoštěných, Píseň v plamenech, Farář arský, Pekařský učedník ze Znojma a Mnich mezi vlky.

novinka
Hořící oheň

Výběr dalších novinek Karmelitánského nakladatelství naleznete zde.

Nové vydání knih p. Františka Lukeše

Celý život jsem se učil, a přece jsem propadl

František Lukeš

Kniha Celý život jsem se učil, a přece jsem propadl nabízí čtenářům příhody, které otec Lukeš ve svém životě zažil a které doplnil vtipnými postřehy a komentáři. Jeho sbírka zkušeností a poučení ze života předkládaných s podmanivým humorem si klade za cíl inspirovat čtenáře k životu v lásce, která jediná má sílu přemáhat zlobu světa.

novinka
Celý život jsem se učil a přece jsem propadl

Mám tolik práce, že si jdu raději lehnout

František Lukeš

Krátké povídky, úvahy a fejetony P. Františka Lukeše si získaly velký čtenářský ohlas už v devadesátých letech, kdy vycházely v nakladatelství Zámek. Vyprávějí o obyčejných lidech s obdivuhodnými vlastnostmi, postoji a činy. Hlavní motivací autora je přispět ke zlepšení současného světa tím, že se zamýšlí nad chováním lidí, kteří v něm žijí. Z jeho příběhů čiší živá víra a naděje, ale především láska k lidem a veliké milosrdenství při pohledu na lidskou slabost. Texty jeho knížky jsou stručné až heslovité, ale možná právě tím čtivé, nabízející mnoho podnětů k zamyšlení.


Mám tolik práce že si jdu raději lehnout

Nové knihy a leporela pro děti

Můj první misálek

Irmgard Partmannová

Jednoduché texty a barevné ilustrace pomáhají nejmenším čtenářům seznámit se s průběhem mše svaté. Otočná kolečka pak lákají k objevování jednotlivých úkonů, které se při mši provádějí.

novinka
Můj první misálek

Boží přátelé

Biblické příběhy hrou

Leena Laneová, Roma Bishopová

Seznamte se s Noem a Jonášem, Mojžíšem a Davidem a mnoha dalšími Božími přáteli v této knížce plné her a úkolů. Čtěte si příběhy, hledejte rozdíly mezi obrázky, vytvářejte obrázky spojováním teček, počítejte a vybarvujte! Čeká vás spousta zábavy!

novinka
Boží přátelé

Noemův příběh pro nejmenší

Knížka se samolepkami

Lois Rocková, Alex Ayliffe (ilustr.)

Děti mohou plout s Noemem v arše plné nejrůznějších zvířat a prožít s ním jeho dobrodružný příběh. Při tom se budou bavit nalepováním samolepek do obrázků a dalšími hrami a úkoly.

novinka
Noemův příběh pro nejmenší

Stvoření

Nicola Edwardsová (text), Kate Daviesová (ilustr.)

Otáčejte s dětmi stránku za stránkou a poznávejte život Adama a Evy v zahradě Eden. Když otočíte celou knížku a roztáhnete ji, uvidíte velký obrázek Božího stvoření.

Není vhodné pro děti do 10 měsíců.

novinka
Stvoření

Nová kniha Eduarda Martina

Andělská škola lásky

Eduard Martin

Povídky shromážděné v této knížce volně navazují na „andělskou pentalogii“, která postupně vycházela v Karmelitánském nakladatelství. Spojuje je jednotné téma: různé podoby lásky. Najdeme zde příběhy o lásce milosrdné, o lásce svobodně se obětující, o lásce dětí, lidí mladých i starých. Kniha tak osloví široký čtenářský okruh: lidi různého věku i životního povolání, ty, jejichž život poznamenalo trápení, ale i ty, kteří prožívají chvíle štěstí a radosti. Veselé i smutné povídky se snaží poukázat na svůj přesah jak do života čtenářů, tak do naděje…

novinka
Andělská škola lásky

 

Zajímavé knihy, které pro vás připravujeme

Slovník křesťanských mystiků

L. Borriello, E. Caruana, M. R. Del Genio, N. Suffi eds.

Slovník křesťanských mystiků je rozsáhlou a ucelenou encyklopedií osobností křesťanské spirituality a mystiky. Zachyceno je tu nejen zrození křesťanské mystiky v biblické a patristické epoše, středověké a raně novověké vrcholy západní mystiky, ale také pozoruhodné osudy a učení osobností posledních dvou staletích. Kromě klasiků západní mystiky si slovník všímá i velkých postav křesťanského Východu a několika velkých teologů, kteří mystické projevy i zkušenosti studovali, popsali a zpřístupnili druhým. Zvláštní hesla jsou věnována významným školám spirituality.

  • celkem 252 hesel

  • nejvýznamnější osobnosti křesťanské mystiky a spirituality

  • úvod do fenoménu mystiky

  • přehledové kulturně-geografické statě

  • školy spirituality a teologická reflexe mystiky

  • chronologický klíč k četbě hesel

  • obsáhlá česká bibliografie

Slovník křesťanských mystiků je rozsáhlým výborem z italské předlohy, na jejímž vzniku se podílel mezinárodní tým odborníků, mezi jinými i kardinál Tomáš Špidlík. Přínosem českého vydání jsou jak bohaté odkazy na české překlady děl mystiků, tak vlastní úvod do celé problematiky. Slovník křesťanských mystiků bude sloužit všem, kdo se seriózně zabývají teologií, dějinami křesťanského myšlení a kultury, historií, filozofií, dějinami umění a literaturou.

připravuje se
Slovník křesťanských mystiků

Jsou mešuge, Kohn!

Židovské vtipy 2

Salcia Landmannová

Předseda židovské obce vypráví vtip. Všichni se smějí, jen šames (správce synagogy) se tváří vážně.
„Oni už ten vtip znají?“ ptá se ho předseda.
„Ne,“ odpoví šames, „ale dávám příští týden výpověď.“

„Nauč se smát, aniž bys plakal,“ tato věta dobře shrnuje osobitost židovského humoru. Jeho cílem je proměnit zoufalství v naději, pozorovat svět se zdravým odstupem, otupit ostří skutečnosti důvtipnou slovní hříčkou. Sbírka židovských anekdot Salcie Landmannové je však mnohem víc než jen soubor zábavných textů: je odkazem zmizelé kultury a způsobu života. Vtipy, které autorka shromáždila, pocházejí většinou z východní Evropy, ze zemí, jejichž židovské obyvatelstvo němečtí fašisté téměř úplně vyhladili. Při četbě se tak vedle příjemné zábavy dostaví též lítost a smutek.

Druhý svazek dvoudílné publikace přináší pokračování sbírky židovských vtipů. Tentokrát se týkají takových oblastí jako jsou námluvy a svatba, vztah Židů ke křesťanům, škola a vzdělání, medicína, sionismus, služba v armádě a další. Na konci knihy čtenáři najdou slovník náboženských výrazů a slov jazyka jidiš a rovněž seznam jmen významných židovských osobností, která se v publikaci vyskytují.

připravuje se
Jsou mešuge, Kohn!

Malé dějiny křesťanského myšlení

Wolfgang Beinert

Dva tisíce let křesťanství změnily svět. Beinertova kniha prezentuje všechna hlavní témata křesťanství: jeho zrození, rozvoj a rozšíření církve, významné teologické osobnosti, klíčové rysy křesťanského myšlení, originální přínos křesťanské kultury i hlavní teologické a etické koncepty. Autor je pro české čtenáře více než povolaným průvodcem. V historicky zaměřených kapitolách vyzvedá to nejpodstatnější z dvaceti staletí křesťanské éry, zatímco v úvahových pasážích nabízí podněty pro ty, kdo si chtějí udělat vlastní obrázek o křesťanské nauce, zásadách i bohatství křesťanské kultury. Odpovědi, které nabízí, jsou poctivé, výborně strukturované a jazykově neotřelé. Kompaktní výklad netrpí přílišnou stručností ani rozvláčností. Samostatně lze využít četné chronologické přehledy, citace ze slavných křesťanských textů, statistiky, srovnání a další pomůcky, rozprostřené po celé knize. Dílo je zralým plodem Beinertovy celoživotní práce v oboru dějin křesťanského myšlení a kultury.

 

připravuje seMalé dějiny křesťanského myšlení

Další zajímavé připravované tituly Karmelitánského nakladatelství naleznete zde.

Nabídka kalendářů na rok 2013

Malá poselství Vojtěcha Kodeta 2013

Vojtěch Kodet

Stolní kalendář s krátkými úvahami Vojtěcha Kodeta. Kalendář "malých poselství" chce jen upozornit na to, že kolem nás je mnoho skutečností, které jsme sami ani nevymysleli ani nevytvořili, které jsou nám dány jako dar, možná i jako impuls k zamyšlení nebo děkování.

novinka
Malá poselství 2013

Dědictví otců 2013

Kalendář s církevním a občanským kalendáriem

Stolní kalendář s fotografiemi sakrální architektury Čech a Moravy.

novinka
Dědictví otců 2013

Kalendář 2013 s texty sv. Jana od Kříže

Sestavil P. Miloslav Kabrda

Kalendář 2013. Z textů sv. Jana od Kříže sestavil P. Miloslav Kabrda.
- s katolickým kalendáriem,
- s barevnými fotografiemi na každý týden,
- s informacemi RADIA PROGLAS a TELEVIZE NOE,
- s uvedením textu evangelia na každý den,
- s přehledem prázdnin a volných dní,
- s přehledem týdnů žaltáře,
- s pracovním kalendáriem.

novinka
Kalendář 2013 s texty sv. Jana od Kříže

Širší nabídka kalendářů na na rok 2013

Informace o dění v Karmelitánském nakladatelství můžete také sledovat prostřednictvím sociální sítě facebook.

Jsme na facebooku

ODBĚRNÁ MÍSTA INTERNETOVÉHO OBCHODU IKARMEL.CZ

Kamenná knihkupectví jsou odběrnými místy pro objednávky z internetového obchodu iKarmel.cz. Vámi objednané knihy pro Vás připravíme v jednom ze čtrnácti knihkupectví, které máte nejblíže. Informace o způsobu objednání naleznete zde.

Využijte síť našich knihkupectví, která jsou všechna odběrnými místy internetového obchodu iKarmel.cz.

Více informací o odběrných místech naleznete zde.

S pozdravem

Vaše Karmelitánské nakladatelství

Pokud nechcete dostávat zpravodaj KNA, pro jeho odhlášení použijte, prosím, formulář zde.

 

Sekce: zpravodaj   |   Tisk   |   Poslat článek známému