Knižní novinky - duben 2013

11.4.2013

 

 

NOVINKY ZE SVĚTA KNIH

Vážení přátelé Karmelitánského nakladatelství!

Dovolujeme si Vám zaslat přehled knižních novinek z produkce a distribuce Karmelitánského nakladatelství.

 

 

Titul Benedikta XVI.

Ježíš Nazaretský - Prolog

Nejnovější díl trilogie Josepha Ratzingera – Benedikta XVI. přináší výklad příběhů Ježíšova dětství v Matoušově a Lukášově evangeliu. Autor jej čtenářům předkládá jako prolog k dílům, věnovaným Ježíšovu veřejnému působení (I. díl) a jeho utrpení, smrti a zmrtvýchvstání (II. díl). Překvapivě čtivě a srozumitelně sleduje a porovnává způsoby, jimiž oba evangelisté už na událostech Ježíšova dětství ukazují, že v Ježíši se naplňují dějiny spásy. Otázka, co chtěli sdělit autoři evangelií, se v papežově exegezi opět prolíná s otázkou univerzálního i individuálního významu biblických textů, jejich pravdy pro přítomnost a budoucnost. Kniha je na jedné straně určena široké veřejnosti – k meditaci o Ježíšově narození, o místech, postavách a dějích s ním spjatých je zván každý otevřený čtenář. Zároveň zaznamenává celou škálu reakcí v odborných kruzích – zejména argumentací ohledně historické substance Matoušových a Lukášových textů o Ježíšově dětství rozčeřil Benedikt XVI. hladinu debat o exegezi a teologii dnes.

novinka
Ježíš Nazaretský - Prolog

 

Nová kniha Doma Samuela

Celým srdcem

O budoucnosti křesťanství v našem světě

„Jak ve 21. století žít klášterním životem? Jak plnit naše křesťanské povolání ve světě rozpadlých hodnot? Přes všechen zmatek, jenž kolem nás vládne, máme předávat křesťanskou víru. Ale tím naše odpovědnost nekončí. Naším úkolem je také pečovat o výchovu těch, které Bůh povolal k mnišské a kněžské službě, aby dokázali převzít dědictví, jež nám bylo svěřeno, a podle něho žít a předávat je dál.

I tato má úvaha o některých věčných otázkách, jako je modlitba, kněžství, Eucharistie nebo Panna Maria, a o problémech ilustrovaných zkušenosti, jako výkon autority, poddajnost žáka, jasnozřivost nebo pokora, i tato má úvaha, v níž se opírám o pevné dogmatické a duchovní základy, čerpá z bohatých zdrojů lidství těch, kdo mi byli – a dosud jsou – v klášterním životě učiteli.

Kdybych měl shrnout téma této knihy do jednoho slova, řekl bych: Odvahu! Odvahu, která se nebojí zkoušky a ví, že i ta patří k životu. Odvahu, neboli: Vzhůru srdce!“

Dom Samuel

novinka
Celým srdcem

 

Nové knihy Karmelitánského nakladatelství

Píseň písní

Duchovní výklad

Divo Barsotti

Píseň písní je biblická kniha, jejíž alegorické významy přitahovaly velký zástup křesťanských i židovských mystiků. U jejího zrodu stála sbírka svatebních písní, opěvujících lásku mezi mužem a ženou, z nichž některé vznikaly už v dobách krále Šalomouna. Židé si Píseň písní vykládali jako alegorii vztahu Boha k Izraeli, křesťané v ní viděli vyjádření lásky mezi Kristem a jeho nevěstou církví, potažmo vztah lásky mezi duší a Bohem.

V souladu s celou křesťanskou tradicí se Barsotti pokouší o lectio divina, o modlitební četbu textu, kdy nechá Boží slovo promlouvat ke svému srdci, nechá se jím oslovit a pohnout k novému obrácení. Velký znalec křesťanské mystiky Hans Urs von Balthasar o něm napsal: „Pro Diva Barsottiho není Boží slovo na prvním místě naukou či teologií. Chápe je především jako život a čin, jako tvůrčí akt. Život pro něj není cosi ‘fyzického’ či ‘ontologického’, ale je to svobodný, duchovní úkon, v němž věčný Duch daruje sebe sama. V Písmu svatém je slovo totéž co Boží čin. Písmo svaté není kniha jako všechny ostatní, je to přítomnost Božího slova v dějinách, prostupující celý svět.“

novinka
Píseň písní

Deset tipů pro táty

Rob Parsons

Řada událostí nás přinutí pracovat přesčas, vracet se domů zcela zničený a na druhý den to celé opakovat. S takovými obdobími svého života nemůže nikdo z nás moc udělat. Problém nastává tehdy, pokud se pro takový životní styl sami rozhodneme.

Když přijdeme domů, hned se ptáme: „Nevolal mi někdo?“ Rádi jsme aktivní, a přestože se neodvažujeme si to přiznat, sami si vytváříme důvody k vlastní zaneprázdněnosti. Právě to je klíč k celému problému. Mnozí z nás potřebují být zaneprázdnění, chceme, aby nás druzí potřebovali.

Příliš často pak ti z nás, kdo říkají „ano“ celému světu, mají jen „ne“ pro své nejbližší, kteří nás přitom potřebují víc než kdokoli jiný.

novinka
Deset tipů pro táty

Skutky apoštolů

Biblické příběhy s hlavolamy

Sally Ann Wrightová, Graham Round (ilustr.)

Biblické příběhy a hlavolamy jako hledání slov, sestavování a srovnávání obrázků, počítání a další činnosti nabízí knížka, která dětem přináší mnoho poučení a zároveň je i pobaví.

Jednotlivé události vycházejí z biblické knihy Skutky apoštolů. Barevné obrázky oživí příběhy apoštolů Petra a Pavla a život a dobrodružství prvotní církve po seslání Ducha svatého.

Děti budou zaujaty zajímavými činnostmi a současně se dozvědí, jak se utvářela a rostla církev vedená Duchem svatým.

novinka
Skutky apoštolů

 

Nové knihy jiných nakladatelů

Radost z víry

Benedikt XVI.

Benedikt XVI. k nám nadále promlouvá jako papež, kterému na srdci ležela víra každého křesťana. V této knize, která čerpá z jeho homilií, katechezí a promluv, vysvětluje a osvětluje základní pilíře křesťanské víry. Jeho hluboká a zároveň prostá slova podněcují k promýšlení křesťanských pravd, ale také k hrdosti na to, že patříme mezi křesťany. Prohloubené znalosti pak vedou k radostnému prožívání své víry a inspirují k důvěrné modlitbě.

novinka
Radost z víry

Pouť za sv. Brigitou Švédskou do Vadsteny

František Lízna

Rysem, který Františkovy poutní cestopisy zřetelně odlišuje od jiných podobných textů a který činí jeho zápisky tolik přitažlivými, je jeho až třeskutá upřímnost. Svému egu nepřikládá přehnaný význam, a proto líčí bez rozpaků jak ty skutečnosti, kvůli nimž by mohl být vysmíván či odsuzován, tak i své dobré činy, které by leckdo zbožný skromně zamlčel. František však prostě jen pravdivě zachycuje to, co prožívá. Podobně objektivně zaznamenává také svá setkání s lidmi: s těmi nejsrdečnějšími a nejobětavějšími i s těmi nezdvořilými, nevstřícnými a bezohlednými, byť se k těm druhým zařadily i mnohé osoby z prostředí římskokatolické církve. Františkův i náš Kristus je totiž Pravda, a ne pokrytecké překrucování fakt: "Jen abychom před světem vypadali dobře!" Nepoznanou a nedemaskovanou skutečnost lze sotva změnit k lepšímu. Mlčet o pravdě znamená sloužit lži a napomáhat zlu. A proto platí, co píše svatý Jeroným: "Má-li z pravdy vzejít pohoršení, lepší je, aby vzešlo."

novinka
Pouť za sv. brigitou Švédskou

 

Bonusový program Karmelitánského nakladatelství

Staňte se členy Bonusového klubu Karmelitánského nakladatelství (KNA) a získejte slevy na Vaše nákupy.

 

Jak se stát členy věrnostního klubu KNA?

Věrnostní klub KNA je určen jednotlivcům i institucím s trvalým pobytem nebo se sídlem na území ČR (s výjimkou těch, kteří spolupracují s KNA za účelem dalšího prodeje zboží), kteří nakupují v síti knihkupectví KNA nebo v internetovém obchodě www.iKarmel.cz.

Podmínkou pro zapojení do Bonusového programu KNA je vyplnění a odevzdání přihlašovacího formuláře (ve formátu PDF). Vyplněnou přihlášku můžete odevzdat v kterémkoliv kamenném knihkupectví Karmelitánského nakladatelství. Pokud při návštěvě knihkupectví odevzdáte vyplněnou přihlášku a budete chtít zakoupit nějaké knihy, již na tento nákup se vztahuje sleva Bonusového programu. Formulář přihlášky také obdržíte v našich knihkupectvích.

Vyplněnou přihlášku můžete také zaslat poštou na odd. marketingu Karmelitánského nakladatelství. Adresa pro zaslání přihlášky je:

Bonusový program Karmelitánského nakladatelství
odd. marketingu
ul. Thákurova 3
160 00 Praha 6

Do 15-ti dní od obdržení Vašich kontaktních údajů Vám zašleme Bonusovou kartu zákazníka, která Vás opravňuje k využívání slev na Vaše nákupy.

Přihláška do Bonusového programu KNA (ve formátu PDF)

 

Jaké výhody Vám členství v bonusovém klubu KNA přinese?

Členstvím v Bonusovém programu KNA získáte nárok na:

  • základní slevu 10 % na zboží Karmelitánského nakladatelství
  • základní slevu 8 % na zboží ostatních nakladatelů a dodavatelů

Karmelitánské nakladatelství si vyhrazuje právo vyjmout určité zboží ze slev Bonusového programu KNA. V knihkupectvích bude informace, kterého zboží se tato výjimka týká.

Slevy se vztahují na Vaše nákupy v síti kamenných knihkupectví KNA nebo v internetovém obchodě www.iKarmel.cz.

 

Více informací získáte na emailové adrese bonus@kna.cz nebo prostřednictvím níže uvedeného formuláře

 

Informace o dění v Karmelitánském nakladatelství můžete také sledovat prostřednictvím sociální sítě facebook.

Jsme na facebooku

ODBĚRNÁ MÍSTA INTERNETOVÉHO OBCHODU IKARMEL.CZ

Kamenná knihkupectví jsou odběrnými místy pro objednávky z internetového obchodu iKarmel.cz. Vámi objednané knihy pro Vás připravíme v jednom ze čtrnácti knihkupectví, které máte nejblíže. Informace o způsobu objednání naleznete zde.

Využijte síť našich knihkupectví, která jsou všechna odběrnými místy internetového obchodu iKarmel.cz.

Více informací o odběrných místech naleznete zde.

S pozdravem

Vaše Karmelitánské nakladatelství

Pokud nechcete dostávat zpravodaj KNA, pro jeho odhlášení použijte, prosím, formulář zde.

 

Sekce: zpravodaj   |   Tisk   |   Poslat článek známému