Knižní novinky - červenec 2013

30.7.2013

 

 

NOVINKY ZE SVĚTA KNIH

Vážení přátelé Karmelitánského nakladatelství!

Dovolujeme si Vám zaslat přehled knižních novinek z produkce a distribuce Karmelitánského nakladatelství.

 

Knihy věnované papeži Františkovi

František - papež chudých

Andrea Tornielli

František (nar. 1936) je známý svou skromností, jako kardinál žil v malém bytě, sám si vařil a jezdil městskou dopravou. Aby dostál svému přesvědčení, že každý duchovní musí stejně jako první křesťané chodit mezi ty nejpotřebnější, světil svátky v chudých čtvrtích nebo v nemocnicích. Podle svědectví druhých je srdečný a laskavý člověk, jehož slova o prostším životu církve vyplývají z hlubokého přesvědčení. Začátek jeho pontifikátu dává tušit novou cestu.

novinka
František - papež chudých

František - Papež z druhého konce světa

Simon Biallowons

Odstoupení Svatého otce Benedikta XVI. bylo na konci února 2013 prvotřídní senzací, protože se tak stalo poprvé po sedmi stech letech. Nástupcem Benedikta XVI. se stal kardinál Jorge Mario Bergoglio jako první Jihoameričan na Petrově stolci, první jezuita v roli Svatého otce a první papež, který přijal jméno nejoblíbenějšího světce církve svatého Františka z Assisi. Slavný výrok Habemus Papam! zazněl z balkónu Svatopetrského chrámu večer 13. března 2013. Papež František si od svého prvního vystoupení získal srdce lidí a také jeho první kroky v roli Kristova náměstka jsou originální a probouzejí mnohé naděje. Tato kniha usiluje o první portrét buenosaireského arcibiskupa, apoštola chudých a přítele lidí na okraji. Shrnuje také odkaz Františkova předchůdce, papeže Benedikta XVI., a zamýšlí se nad přítomností i budoucností katolické církve a výzvami, které před novým papežem stojí.

Simon Biallowons je německý novinář a spoluautor knihy o Benediktu XVI.

František - Papež z druhého konce světa

Papež František: O nebi a zemi

O rodině, víře a úloze církve ve 21. století

František I. - Jorge Mario Bergoglio, Abraham Skorka

Papež František se ještě jako Kardinál Jorge Mario Bergoglio pravidelně scházel se svým přítelem rabínem Abrahamem Skorkou, aby spolu debatovali o otázkách víry, o Bohu i ďáblu, vině a odpuštění, politice, globalizaci, vědě a konfliktech současného světa. Nakonec se rozhodli, že svoje rozpravy zpracují do podoby knihy.

Dialog obou přátel a zároveň představitelů svých náboženských obcí vyniká hloubkou a přesností, ale současně odpovídá srozumitelnou a svěží formou na otázky, které si každý den kladou věřící i lidé, kteří se k žádnému náboženství nehlásí. 

V této čtivé, aktuální, myšlenkami nabité knize nalezneme: 

Názory hlavy katolické církve na svět kolem nás 
Širokou škálu témat, někdy i kontroverzních 
Jiskřící dialog dvou velkých osobností současnosti

Papež František: O nebi a zemi

Další knihy věnované papeži Františkovi

František - Papež z Nového světa Papež František - muž modlitby Pokora, cesta k Bohu Papež František

 

Cyrilometodějské tituly

Novéna za evangelizaci národa na přímluvu sv. Cyrila a Metoděje

Vojtěch Kodet
Novéna za evangelizaci národa

Cyril a Metoděj mezi Konstantinopolí a Římem

Vladimír Vavřínek

Kniha vychází u příležitosti 1150. výročí příchodu „soluňských bratří“ na Velkou Moravu. 

Známý český byzantolog se v této knize vrací k tématu, jímž se zabýval už před padesáti lety, aby s využitím nových vědeckých poznatků znovu vyprávěl příběh cyrilometodějské misie. Zasvěceně líčí byzantské prostředí, z něhož oba soluňští bratři, Konstantin-Cyril a Metoděj, na Velkou Moravu přišli, vysvětluje motivy jejich vyslání i roli, kterou sehráli v utváření tamní společnosti. Autor dále ukazuje, jak osudy jejich misie souvisely nejen s bojem moravských vládců o nezávislost jejich státu na franské říši, ale i s velmocenským zápasem konstantinopolského patriarchátu a římské kurie o církevní jurisdikci nad územím někdejšího Illyrika, konkrétně nad nově christianizovaným Bulharskem. V neposlední řadě osvětluje původnost a jedinečnost kulturního díla Cyrila a Metoděje, zvláště vytvoření slovanského písemnictví a zavedení slovanského jazyka do liturgie. Vyzdvihuje přitom význam skutečnosti, že Slované žijící tehdy na našem území se stali prvním evropským národem, do jehož jazyka bylo přeloženo Písmo svaté – Bible. V závěru pak stručně nastíní, nakolik se tento jedinečný počin stal základem kulturního a duchovního života jižních a později i východních Slovanů a jakou roli cyrilometodějská tradice sehrála v různých historických etapách našich národních dějin. Kniha vychází s podporou Ministerstva kultury ČR.

novinka
Cyril a Metoděj mezi Konstantinopolí a Římem

Bratři ze Soluně

Pohnuté životní osudy moravských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Antonín Polách

Román Antonína Polácha, který se opírá, jak je tomu u autora zvykem, o důkladné studium historických pramenů, nám přiblíží nejen jejich moravskou misi, ale i tu část života obou bratří, o níž většinou nemáme ani tušení. Konstantin Filosof, známý též pod mnišským jménem Cyril, kdysi profesor konstantinopolského vysokého učení a chartofylax tamějšího patriarchy, člověk pověřovaný vždy znova důležitými diplomatickými misemi v zájmu Byzantského císařství, rekapituluje v posledních dnech svého života vše, co prožil a vykonal. Během dlouhého několikadenního rozhovoru s bratrem Metodějem, kdy si uvědomuje, že už ve svém grandiózním díle nebude moci pokračovat, vzpomíná na své vzestupy a pády, pravdivě a sebekriticky bilancuje a hodnotí svůj vztah k rodičům, přátelům a politikům, kteří ovlivnili jeho život, ale i k samotnému Metodějovi, svému staršímu bratrovi, jenž má nést dál pochodeň poznání, již spolu v Moravské říši zažehli. Otevřeně se vyznává i ze všeho, co si klade za vinu a čeho lituje.

Ve vzpomínkách obou bratří před námi vyvstává dávno zasutý svět Byzantské říše v dobách jejího rozkvětu, odhaluje se jemné předivo vztahů mezi Konstantinopolí a Římem, mocenské zápasy podbarvené náboženskými rozdíly, které zásadním způsobem ovlivňovaly dějiny Evropy v devátém století, i spletité cesty, jimiž se šířilo křesťanství na sever a východ Evropy.

MUDr. Antonín Polách vystudoval lékařskou fakultu Palackého univerzity v Olomouci. Dlouhá léta pracoval jako praktický lékař na interním oddělení v Popradě, kde byl také činným členem městské rady a jedním ze zakládajících členů Českého spolku na Slovensku. V letech 1996–2012 pracoval jako zástupce primáře interního oddělení v zemské nemocnici Stolzalpe, od října 2012 pracuje na interním oddělení v zemské nemocnici ve Wagně v jižním Štýrsku a má privátní lékařskou praxi v Grazu.

Bratři ze Soluně

Svatí kacíři

aneb Reportáž nejen z Velké Moravy

Jindra Jarošová

Nové vydání k 1150. výročí Cyrila a Metoděje Ústředními postavami románu na pomezí literatury faktu a beletrie jsou soluňští bratři Konstantin a Metoděj. Příběh jejich velkomoravské mise je zde podáván jako součást historicky věrného obrazu doby. Ve velkolepé fresce poznává čtenář osudy Velké Moravy jako průsečíku zájmů byzantské a arabské říše, formujících se západoevropských států a dalších mocenských vlivů. Kniha je historickým komentářem k jedné z kapitol šíření křesťanství. V roce 2001 byla Jindře Jarošové za tento román udělena Cena Miroslava Ivanova za literaturu faktu.

Svatí kacíři

Slyšte slovo a zpívejte píseň

Život svatých Cyrila a Metoděje a příběh Velehradu

Petr Piťha

Poutavé vyprávění o životě svatých Cyrila a Metoděje napsal autor pro moravské a české děti a mládež. Tak jako příchodu soluňských bratří předcházela touha poučit se a poznat křesťanské učení, tak i vzniku této knihy předcházelo přání vycházející ze společenství Matice velehradské mít k dispozici dílo, které by-podobně jako tehdy-pomohlo srozumitelným způsobem oslovit zejména děti a mládež. Tato kniha potvrzuje, co připomínal papež Jan Pavel II, že opravdová víra vždy vytváří a zanechává za sebou i ryzí kulturu. Před každým čtením této knihy by bylo vhodné pomodlit se z modlitby sv. Cyrila slova, která i po staletích znějí naléhavě: "Slyšte Slovo, Slovo, jež živí lidské duše, Slovo, jež sílí srdce i rozum, Slovo, jež vede k poznání Boha."

Slyšte slovo a zpívejte píseň

Mezi modlou a křížem

Historický komiks

Aleš Mrázek

Historický komiks o Cyrilu a Metodějovi.

Mezi modlou a křížem

 

Nové knihy a CD Karmelitánského nakladatelství

Dar eucharistie (CD)

Vojtěch Kodet

Záznam cyklu přednášek, které se konaly v březnu a dubnu 2013 v Římskokatolické farnosti sv.Terezie od Dítěte Ježíše v Praze Kobylisích.

novinka
Dar eucharistie (CD)

Bůh mezi hrnci

Marie Svatošová

Co se změnilo tak zásadního od doby Mojžíšovy, že si já, důchodkyně bez teologického vzdělání, mohu s Bohem povídat doma v kuchyni, v pantoflích, s tváří nezahalenou, a ještě u toho škrabat brambory? Vím bezpečně, kdo se nezměnil – nezměnil se Bůh. O něm je psáno, že „je stejný včera, dnes i navěky“. Změnili jsme se my? Nemáme už k Bohu tu úctu a respekt, jaké měl Mojžíš? Kde bereme odvahu mluvit s ním od rána do večera o všem, co nás napadne? A co když to není z naší strany odvaha a dětská důvěra, ale rouhání a nehorázná drzost? Máme vůbec právo obtěžovat Boha svými malichernostmi a starostmi?
(Marie Svatošová)

Čtyřicet krátkých úvah nad Písmem je vlastně čtyřicet velmi osobních rozhovorů autorky s Bohem o nejrůznějších záležitostech každodenního života. Učí nás žít z víry v naší všednodennosti, doslova i „mezi hrnci“, jak to vyjádřila kdysi Terezie z Avily.

novinka
Bůh mezi hrnci

Cesta obrácení

Hans Buob

Knížečka je přepisem dvou přednášek, které otec Hans Buob pronesl v září 1982 v misijním domě St. Gabriel v rakouském Mödlingen. Oslovuje v nich ty, kteří v následování Krista nechtějí ustrnout v půli cesty. V souladu s duchovní tradicí velkých křesťanských světců, jako byli Jan od Kříže nebo Kateřina Sienská, autor vysvětluje tři stupně vnitřního obrácení, jimiž křesťan na této pouti prochází, a jako zkušený duchovní vůdce nám radí, jak se v těchto etapách duchovního života správně zorientovat, které kroky jsou podstatné. Stupně obrácení dává do souvislosti s nutnými změnami v modlitebním životě.

novinka
Cesta obrácení

Než zazvoní zvonec

Radek Habáň

Pohádka vznikla původně jako soutěžní pořad pro Radio Proglas, až posléze autor přepracoval rozhlasové scénáře do knižní podoby. Romantický příběh prince, princezen a hodného Honzy zaručeně potěší všechny dívčí duše. Klukovské povahy možná zase zaujmou intriky královny Dobrušky a jejích sluhů, řádění loupežníků v Černém lese nebo vícehlaví draci, olizující se nad princeznami. Každý příběh oživují myšáci Meloun a Oliva vtipnými komentáři a osobním nasazením. A co víc, pozorní filmoví fanoušci objeví v textu řadu hlášek a pasáží ze známých i méně známých filmů.

novinka
Než zazvoní zvonec

Tvé tělo je stvořeno pro lásku (2. vydání)

Daniel Ange

Kdo ví lépe než Bůh sám, co je naše tělo? On ho vymyslel. Udělal „vlastníma rukama“, z hmoty a ducha… Neměl by tedy mít autorská práva na naše tělo? Kdo ví lépe než on, co znamená milovat? Vždyť on je láska sama! Kdo ví lépe než on, co znamená žít? Vždyť on je neustálým dárcem života!

Dívat se na sexualitu jeho očima znamená vykročit jí vstříc a vidět ji takovou, jaká skutečně je. Pokud se nebudeme na sexualitu dívat z pohledu věčnosti, bude pro nás jen věcí vášně, chvilkovou a prázdnou. Nebude poslem života. Vystavit ji přímému světlu znamená vrátit se s ní k úsvitu, ze kterého vzešla, ze srdce Božího.

(Daniel Ange) 

Autor hovoří o lidské sexualitě otevřeně, ale přitom ohleduplně a citlivě. Představuje ji jako velký dar, jíž se lidé aktivně podílejí na lásce Boha k člověku a jeho tvůrčím konání. Varuje též před jejím zneužíváním a na životních příbězích a svědectvích ukazuje, jaké dramatické důsledky přináší sobecké a nezodpovědné zacházení s tělem vlastním i druhého člověka. Každého přitom vnímá jako milované Boží dítě, nikoho neodsuzuje, ale vybízí k důvěrnému vztahu s Bohem a k úctě k sobě i k druhým.

novinka
Tvé tělo je stvořeno pro lásku

Všechny novinky Karmelitánského nakladatelství naleznete zde.

 

 

Nové knihy jiných nakladatelů

Úvod do Nového zákona

Přehled literatury a teologie
Petr Pokorný, Ulrich Heckel

Rozsáhlý Úvod do Nového zákona, který se konečně dostává k českým čtenářům, sepsal profe¬sor Pokorný – na objednávku tübingenského nakladatelství Mohr-Siebeck – jako univerzitní učebnici dvou oborů: literárního úvodu do Nového zákona a teologie Nového zákona. Vzhledem k tomu, že od vydání staršího a podstatně kratšího českého Literárního a teologického úvodu do Nového zákona (Vyšehrad 1993) vstoupila biblistika v metodologii i výsledcích jednotlivých exegetických projektů do nové etapy, rozhodl se celou látku zpracovat nově. Strukturou zůstává sice kniha blízká žánru literárních úvodů (kdo, kdy, kde, pro koho a proč jednotlivé texty sepsal), přesahuje je však důsledným pojednáním teologie jednotlivých spisů a vrstev Nového zákona a přináší též náčrt celkové koncepce novozákonního kánonu.

Díky přispění Ulricha Heckela se pak kniha stala skutečnou učebnicí se shrnutími obsahu biblických knih, přehledy a tabulkami; tento německý teolog ji též obohatil o některé údaje týkající se dobového pozadí vzniku Nového zákona, tematická shrnutí a v oddílech o janovských spisech a deuteropavlovských listech má významný podíl i na vlastním výkladu.


Nový zákon

Tichá srdce

Kláštery a jejich srdce
Alena Ježková, Jiří Chalupa

Autorkou této výjimečné knihy je renomovaná spisovatelka Alena Ježková. Více než pět let shromažďovala písemné podklady a přímé zvukové záznamy. Studovala historii řeholních řádů a křesťanské reálie, objížděla opuštěné i živoucí kláštery v Čechách a na Moravě. Navštěvovala komunity a uskutečnila desítky rozhovorů s řeholníky a řeholnicemi.
Tichá srdce jsou ojedinělou a exkluzivní publikací v mnoha ohledech. Jsou vyčerpávajícím a současně čtivým exkursem do dějin působení šesti řeholních řádů u nás: benediktinů, cisterciáků, premonstrátů, františkánů, dominikánů a boromejek. Tématem téměř šedesáti esejistických textů jsou kláštery známé a "znovuoživené" jako Břevnov, Strahov či Rajhrad; opomíjené i chátrající jako Osek a Chotěšov; nebo zaniklé jako Ostrov u Davle či Dolní Kounice. Působivou vrstvu knihy představují výpovědi pětadvaceti řeholníků, mezi nimiž jsou například: člen dominikánského řádu kardinál Dominik Duka, opat strahovského kláštera Michael Pojezdný či převor břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek. Ve vzpomínkách starších pamětníků ožívají otřesná svědectví z 50. let minulého století, kdy komunistický režim kláštery zrušil a řeholníky poslal do internačních táborů nebo je odsoudil ve vykonstruovaných monstrprocesech k dlouhým letům ve věznicích a pracovních lágrech. Mnozí potom dále působili v ilegalitě. Nejde však jen o fakta, ale především o otevřené výpovědi lidí, kteří žijí skromně, podle pevných hodnot a prací pro druhé. Hovoří o zvláštnostech života v komunitě, stejně jako o hlubokých duchovních zážitcích, jaké představuje povolání k řeholnímu životu či kontemplace.
Rovnocenný protějšek textu tvoří černobílé fotografie Jiřího Chalupy. Jsou plné atmosféry a empatie k místům i lidem. Také ony vznikaly v průběhu několika let a s vynaložením velkého úsilí.


Tichá srdce

Život je sacra zajímavej

Marek Orko Vácha, Karel Satoria

Deset let v trapistickém klášteře naučilo Karla Satoriu mnohem víc než jen naslouchat tichu, učilo jej především umět život, umět svůj čin, porozumět zadání svého života. Kniha je strhujícím uvedením do kontemplativní modlitby, do mystiky v tom nejkrásnějším slova smyslu a myšlenkově vychází z Terezie z Avily, Jana od Kříže, Josefa Ratzingera a mnoha dalších. Přes závažnost obsahu je kniha napsána nečekaně uvolněně a lehce, s vtipem, občasnou břitkou ironií i zemitým slovníkem. Otázkami a nadhozenými tématy knihu provází Marek Vácha.

Život je sacra zajímavej

 

Kalendáře pro rok 2014

 

Malá poselství Dědictví otců Kalendář 2014 s texty P. Martina Holíka Poutní místa  
Diář Liturgický kalendář Katolický kalendář Katolický kalendář
Ať se ti vše daří Co ti ze srdce přeji Měj se dobře Radost každý den  

 

Bonusový program Karmelitánského nakladatelství

Staňte se členy Bonusového klubu Karmelitánského nakladatelství (KNA) a získejte slevy na Vaše nákupy.

 

Jak se stát členy věrnostního klubu KNA?

Věrnostní klub KNA je určen jednotlivcům i institucím s trvalým pobytem nebo se sídlem na území ČR (s výjimkou těch, kteří spolupracují s KNA za účelem dalšího prodeje zboží), kteří nakupují v síti knihkupectví KNA nebo v internetovém obchodě www.iKarmel.cz.

Podmínkou pro zapojení do Bonusového programu KNA je vyplnění a odevzdání přihlašovacího formuláře (ve formátu PDF). Vyplněnou přihlášku můžete odevzdat v kterémkoliv kamenném knihkupectví Karmelitánského nakladatelství. Pokud při návštěvě knihkupectví odevzdáte vyplněnou přihlášku a budete chtít zakoupit nějaké knihy, již na tento nákup se vztahuje sleva Bonusového programu. Formulář přihlášky také obdržíte v našich knihkupectvích.

Vyplněnou přihlášku můžete také zaslat poštou na odd. marketingu Karmelitánského nakladatelství. Adresa pro zaslání přihlášky je:

Bonusový program Karmelitánského nakladatelství
odd. marketingu
ul. Thákurova 3
160 00 Praha 6

Do 15-ti dní od obdržení Vašich kontaktních údajů Vám zašleme Bonusovou kartu zákazníka, která Vás opravňuje k využívání slev na Vaše nákupy.

Přihláška do Bonusového programu KNA (ve formátu PDF)

 

Jaké výhody Vám členství v bonusovém klubu KNA přinese?

Členstvím v Bonusovém programu KNA získáte nárok na:

  • základní slevu 10 % na zboží Karmelitánského nakladatelství
  • základní slevu 8 % na zboží ostatních nakladatelů a dodavatelů

Karmelitánské nakladatelství si vyhrazuje právo vyjmout určité zboží ze slev Bonusového programu KNA. V knihkupectvích bude informace, kterého zboží se tato výjimka týká.

Slevy se vztahují na Vaše nákupy v síti kamenných knihkupectví KNA nebo v internetovém obchodě www.iKarmel.cz.

 

Více informací získáte na emailové adrese bonus@kna.cz nebo prostřednictvím níže uvedeného formuláře

 

Informace o dění v Karmelitánském nakladatelství můžete také sledovat prostřednictvím sociální sítě facebook.

Jsme na facebooku

ODBĚRNÁ MÍSTA INTERNETOVÉHO OBCHODU IKARMEL.CZ

Kamenná knihkupectví jsou odběrnými místy pro objednávky z internetového obchodu iKarmel.cz. Vámi objednané knihy pro Vás připravíme v jednom ze čtrnácti knihkupectví, které máte nejblíže. Informace o způsobu objednání naleznete zde.

Využijte síť našich knihkupectví, která jsou všechna odběrnými místy internetového obchodu iKarmel.cz.

Více informací o odběrných místech naleznete zde.

S pozdravem

Vaše Karmelitánské nakladatelství

Pokud nechcete dostávat zpravodaj KNA, pro jeho odhlášení použijte, prosím, formulář zde.

 

 

Sekce: zpravodaj   |   Tisk   |   Poslat článek známému