Dobrou knihou se letos stal Deník venkovského faráře

20.3.2017

V Katolickém týdeníku proběhl další ročník Literární ankety DOBRÁ KNIHA. Osmdesát známých osobností letos udělilo nejvíce hlasů (celkem 15) knize rozhovorů s P. Janem Rybářem Deník venkovského faráře, které s tímto jezuitou vedl Josef Beránek. Kniha vyšla ve spolupráci nakladatelství Vyšehrad s Karmelitánským nakladatelstvím.

Na 5.–7. příčce se umístily autobiografické spisy svaté Terezie z Lisieux, které Karmelitánské nakladatelství vydalo v novém překladu pod názvem Příběh jedné duše.

Celkové výsledky ankety

1. místo: 15 hlasů
Jan Rybář – Josef Beránek: Deník venkovského faráře (Vyšehrad a Karmelitánské nakladatelství)

2. místo: 14 hlasů
Ladislav Heryán: Exotem na této zemi (Portál)

3.–4. místo: 10 hlasů
Miloš Doležal: Krok do tmavé noci (Nezávislý podmelechovský spolek)
Tomáš Petráček: Církev, tradice, reforma (Vyšehrad)

5.–7. místo: 6 hlasů
Austin Ivereigh: Papež reformátor (Triton)
Terezie z Lisieux: Příběh jedné duše (Karmelitánské nakladatelství)
Marek Vácha: Tváří v tvář Zemi (Cesta)

8.– 11. místo: 4 hlasy
Zbigniew Czendlik – Markéta Zahradníková: Postel, hospoda, kostel (Argo)
Papež František: Amoris laetitia / Radost z lásky (Paulínky)
Aleš Palán: Ratajský les (Pistorius & Olšanská)
Paul M. Zulehner: Papež František a jeho reforma církve (Vyšehrad)

 

***

 

Hned pět kněží se objevilo mezi autory či spolutvůrci vítězných titulů již 19. ročníku literární ankety Dobrá kniha, kterou pořádá Katolický týdeník. A vedle nich bodoval i papež František.

Osmdesát známých osobností letos udělilo nejvíce hlasů (celkem 15) knize rozhovorů s P. Janem Rybářem Deník venkovského faráře, které s tímto jezuitou vedl Josef Beránek. „Nečekal jsem to. Vždyť v té knize neříkám nic mimořádného. Ani mi na mysl nepřišlo, že by lidi ty hovory v takovém měřítku ocenili,“ sděluje KT svůj údiv bezprostředně po oznámení výsledků P. Rybář.

Zároveň ale přiznává, že mnohé ohlasy na knihu již zaznamenal. „Hodně pozitivních reakcí jsem dostal od tzv. laiků: esemesky, telefonáty, dopisy. Cenili si otevřenosti, na kterou nejsou v církvi zvyklí. Že říkám věci, o nichž se nemluví, ani se nepublikují – například jak ulehčit nespravedlivě opuštěným lidem v manželství,“ dělí se s KT o ohlasy čtenářů P. Rybář, který v 50. letech prošel komunistickými kriminály.

Rovněž druhou příčku obsadil kněz, a to salesián P. Ladislav Heryán. Jeho úvahy Exotem na této zemi skončily za vítězným titulem o pouhý hlas. „Já ani nevím, jestli jsem exot. Já jsem Ladislav Heryán,“ říká stříbrný medailista. Také jeho titul zasáhl širokou čtenářskou obec. „Ohlasů dostávám desítky, ne-li stovky. Všecky jsou víceméně pozitivní,“ přiznává KT P. Heryán.

Kněžské osobnosti se objevují i na bronzové příčce. Umístily se na ní práce P. Tomáše Petráčka Církev, tradice, reforma o odkazu Druhého vatikánského koncilu a publikace Miloše Doležala Krok do tmavé noci o knězi Josefu Toufarovi, která volně navazuje na jeho předchozí titul o tomto číhošťském mučedníkovi. Z dalších kněží se na předních pozicích objevili ještě Marek Vácha a Zbigniew Czendlik. Ale také tři knihy spojené s papežem Františkem – dvě o něm a jedna, kterou sám napsal. Ano, bodoval jeho loňský dokument o lásce v rodině nazvaný Radost z lásky (Amoris laetitia).

V anketě Dobrá kniha Katolického týdeníku hlasovaly známé osobnosti, např. kardinál Dominik Duka, Jiří Grygar, Tomáš Halík, Vojtěch Kodet, Jaroslav Med, Dana Němcová, Aleš Opatrný či Marie Svatošová.

Rozhovor s autorem vítězné knihy P. Janem Rybářem a kompletní přehled hlasování jednotlivých osobností přináší aktuální 11. číslo Katolického týdeníku v tištěné verzi.

V případě zájmu o bližší informace je k dispozici editor KT:

Jan Paulas: paulas@katyd.cz, +420 736 500 705

 

Anketu Dobrá kniha vyhlašuje Katolický týdeník ve spolupráci s osmi desítkami osobností, které vybírají knižní novinky, jež je vloni nejvíce oslovily a které pokládají za „dobré knihy“. Hlasuje se vždy až v prvních měsících nového roku, aby se dostalo na všechny tituly předchozího roku včetně těch, které vyjdou až kolem Vánoc. Vloni se vítězem stal Martin C. Putna se svým dílem Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity.

Katolický týdeník je určen čtenářům vyznávajícím křesťanské hodnoty. Kromě duchovní tematiky se věnuje také domácím a zahraničním událostem, a to nejen v církevním světě. Aktuální prodaný náklad je kolem 40 000 výtisků týdně.

www.katyd.cz

 

https://www.facebook.com/KaTyd.cz/

Sekce: zprávy   |   Tisk   |   Poslat článek známému