Biskup Jaroslav Škarvada zemřel

15.6.2010

Biskup Jaroslav Škarvada zemřelV předvečer svátku sv. Víta 14. června zemřel v nedožitých 86 letech v Praze biskup Jaroslav Škarvada.

Narodil se v roce 1924 v Praze na Vinohradech. Základní i postgraduální teologická studia absolvoval v Římě. Na kněze byl vysvěcen 12. 3.1949. Kvůli politické situaci v bývalém Československu (internace kardinála Berana, masivní útok totalitního režimu proti katolické církvi) se do vlasti nevrátil. Jaroslav Škarvada poté nejprve v Itálii působil jako profesor dogmatiky v regionálním semináři v Chieti. V roce 1965 se stal sekretářem kardinála Berana, a to až do jeho smrti.

Čeští exulanté jak po roce 1948, tak po roce 1968 vzpomínají především na Škarvadovu duchovní službu. Od roku 1968 působil jako koordinátor duchovní služby českých krajanů rozptýlených po celém světě. Titulárním litomyšlským biskupem byl jmenován před Vánoci 1982, vysvěcen na biskupa pak na Tři krále roku 1983. I nadále řídil pastoraci českých krajanů v zahraničí. 28. srpna 1991 byl jmenován pražským světícím biskupem. Od listopadu 1991 do února 2001 zastával funkci generálního vikáře pražské arcidiecéze a od ledna 1993 do září 2002 byl proboštem Metropolitní kapituly u sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze.

Biskup Jaroslav Škarvada byl po celou svou kněžskou a biskupskou službu literárně plodný. KNA vydalo jeho odbornou práci věnovanou mešní liturgii „Smlouva nová a věčná: meditace o eucharistické oběti“, dále výběr z jeho kázání „Z archívu pastýře exulantů“ a rozhovor, který s Jaroslavem Škarvadou vedl Bohuslav Svoboda, pod příznačným názvem „Svedl jsi mě, Hospodine“.

Ať odpočívá v pokoji!

               Smlouva nová a věčná               Z archivu pastýře exulantů               Svedl jsi mě, Hospodine

 

                                                                    Uzavírám vás do svého srdce - Životopis Josefa kardinála Berana

Sekce: zprávy   |   Tisk   |   Poslat článek známému


Související články