Knižní novinky - květen 2013

2.5.2013

 

 

NOVINKY ZE SVĚTA KNIH

Vážení přátelé Karmelitánského nakladatelství!

Dovolujeme si Vám zaslat přehled knižních novinek z produkce a distribuce Karmelitánského nakladatelství.

 

 

Svět knihy 2013

Karmelitánské nakladatelství Vás srdečně zve na knižní veletrh

 Svět knihy 2013

který se koná ve dnech 16. – 19. května na Výstavišti v Praze-Holešovicích.

Karmelitánské nakladatelství se těší na setkání s vámi na svém stánku, který naleznete v levém křídle Průmyslového paláce pod číslem L813. Informace o knižní veletrhu naleznete na oficiálních internetových stránkách.


Setkání s našimi autory Oldřichem Seluckým a Hanou Pinknerovou
18. května v 11:00 a ve 12:00 hodin


Karmelitánské nakladatelství pro své čtenáře a návštěvníky veletrhu Svět knihy 2013 chystá setkání s panem Oldřichem Seluckým, autorem knihy Strážce ohně, a s paní Hanou Pinknerovou, autorkou populárních knih pro ženy, zvláště pro maminky. Při tomto setkání proběhne také autogramiáda knih obou autorů.

Knihy Oldřicha Seluckého a Hany Pinknerové zakoupíte v síti knihkupectví a v internetovém obchodě iKarmel.cz.

 

První kniha věnovaná papeži Františkovi

František - papež chudých

Andrea Tornielli

František (nar. 1936) je známý svou skromností, jako kardinál žil v malém bytě, sám si vařil a jezdil městskou dopravou. Aby dostál svému přesvědčení, že každý duchovní musí stejně jako první křesťané chodit mezi ty nejpotřebnější, světil svátky v chudých čtvrtích nebo v nemocnicích. Podle svědectví druhých je srdečný a laskavý člověk, jehož slova o prostším životu církve vyplývají z hlubokého přesvědčení. Začátek jeho pontifikátu dává tušit novou cestu.

novinka
František - papež chudých

Další knihy věnované papeži Františkovi, které se připravují k vydání:

František - papež z druhého konce světa O rodině, víře a úloze církve v 21. století Pokora, cesta k Bohu

 

Kniha Benedikta XVI.

Můj duchovní testament

Benedikt XVI.

Ve chvíli, kdy Benedikt XVI. opouští svůj úřad, zůstává v těch, kteří se v posledních letech sytili jeho slovem, pocit vděku. Velký duchovní odkaz nelze samozřejmě shrnout na několika stranách, avšak tato knížka – malé poděkování za pontifikát, který zanechává trvalou stopu – může posloužit k načrtnutí vnitřní linie jeho díla. Ústředním motivem je téma víry, protože ona byla pulzujícím srdcem celého učitelského úřadu Benedikta XVI. Nad textem jeho testamentu si uvědomujeme, nakolik je každý člověk v křesťanském životě vlastně na začátku a jak moc má zapotřebí stále znovu se učit tomu, na co pozapomněl, nebo znovu vdechnout život tomu, co bylo zhašeno nebo vyhaslo, či dokonce znovu získat to, co bylo opuštěno nebo odloženo.

Benedikt XVI. (Joseph Ratzinger) se narodil v Marktlu na Innu v pasovské diecézi 16. dubna 1927. V roce 1951 byl vysvěcen na kněze spolu se svým bratrem Georgem. Dvacet pět let vyučoval teologii na různých německých univerzitách. V roce 1977 se stal mnichovským arcibiskupem a v témže roce byl jmenován papežem Pavlem VI. kardinálem. V roce 1981 ho papež Jan Pavel II. ustanovil prefektem Kongregace pro nauku víry. 19. dubna 2005 se stal nástupcem Jana Pavla II. Na konci února 2013 rezignoval na svůj papežský úřad a odešel do ústraní. Nadále se chce věnovat modlitbě a psaní.

novinka
Můj duchovní testament

 

Nové knihy Karmelitánského nakladatelství

Pokora a zakoušení Boha

Anselm Grün

Kniha je jakoby ilustrací slov žalmu „Zkroušeným a pokorným srdcem, Bože, nepohrdneš“. Pokora je nezbytná ctnost pro každého, kdo se chce více přimknout k Bohu a žít v jeho blízkosti. Autor rozkrývá její podstatu, popisuje její účinky i cesty, jež k ní vedou. Hojně přitom čerpá z Bible a moudrosti pouštních otců.

novinka
Pokora a zakoušení Boha

Bůh a peníze

Dialog mnicha s manažerem

Anselm Grün, Jochen Zeitz

Benediktinský mnich a špičkový manažer diskutují o tématech dnešního světa, která se týkají nás všech: úspěch a odpovědnost, ekonomika a blahobyt, kultura a hodnoty – zkrátka Bůh, peníze a svědomí. Sešly se tu dvě mimořádné vůdčí osobnosti ze světů tak odlišných, jako jsou klášterní klauzura a top management nadnárodní firmy. Něco však mají společného. Anselm Grün je sice především mnich a teolog, ale v opatství Münsterschwarzach má na starosti ekonomický chod rozsáhlého kláštera a řídí stovky jeho zaměstnanců. Jochen Zeitz byl 19 let vrcholným manažerem sportovní a lifestylové firmy Puma, který v posledních letech přesouvá svůj zájem na životní prostředí a principy trvale udržitelného rozvoje. Jejich názory a postoje nejsou jen prezentací osobních pohledů a zkušeností, ale burcují nás k tomu, abychom pomohli vytvářet svět, kde nevládne jen zákon džungle.

novinka
Bůh a peníze

Od konfliktu ke smíření

Česko-německé vztahy ve 20. století očima katolické církve

Jaroslav Šebek

„Využijme každou příležitost k tomu, aby si lidé konečně odpustili. Přispějme svým dílem ke smíření a odolávejme všem pokusům o znovuoživení nenávisti.“
(Apel našich biskupů u příležitosti 60. výročí konce 2. světové války)


„Smíření je vždy křehký kvítek. Přiznat vinu není lehké, ale ještě těžší je vinu odpustit… Radikální smíření je možné pouze s Boží pomocí, za přímluvy našich svatých zemských patronů a za pomoci takových lidí, jakým je Miloslav kardinál Vlk.“
(Mons. Anton Otte)


Kniha odkrývá méně známá fakta a události, jež vedly k tragickému rozchodu Čechů a Němců, ale rovněž následné kroky ke smíření a úsilí o uzdravení způsobených ran. 

Vysídlení Němců mělo rozměr politický, kulturní i duchovní. Autor si klade závažné otázky: Uměli Němci přiznat svůj podíl viny? Chápou Češi poválečné vyhánění Němců jako bezpráví, nebo jen jako logický důsledek válečných hrůz? Jak začala obnova vzájemných vztahů v dobách komunismu a co tyto vztahy upevňuje po listopadu 1989? Jakou roli sehrál v německo-českém smiřování kardinál Miloslav Vlk? Které smírčí iniciativy slavily největší úspěch u mladých lidí a které u obcí, škol a spolků? Došlo vůbec k uzdravení vztahů, nebo je česko-německé sousedství i nadále ohrožováno jedem nacionalismu?

novinka
Od konfliktu ke smíření

Po provaze ke Kristu

Max Kašparů

Knížky Maxe Kašparů si nacházejí cestu k lidským srdcím takřka samy. Příčinou úspěchu je hluboká lidskost autora samého, ale i jeho znalost lidských srdcí; proto je vzájemná komunikace tak snadná, srdečná a přináší své ovoce. 

Určité věci člověk nemůže vnímat v mládí nebo ve středním věku: jsou výsadou začínajících šedin. Může o nich mluvit jen ten, kdo už si něco prožil. Nemám tím na mysli hotové odpovědi, ale spíše hotové otázky: otázky, které jdou pod kůži a vedou k zamyšlení, otázky, které provokují k novému hledání, i ty, které rozjasní tvář úsměvem či údivem, protože „koho by tohle napadlo“!

Kdo by v knížce Maxe Kašparů hledal hlubokou teologii nebo odborné biblické výklady, bude zklamán. Ale patří-li čtenář do kategorie těch, jimž je určeno věnování, tedy k těm, kteří nepřestávají hledat, určitě si tu najde jak pokrm na cestu, tak i motivaci pro další hledání.

(z úvodu Vojtěcha Kodeta)

novinka
Po provaze ke Kristu

Credo

Úvahy o apoštolském vyznání víry

Aleš Opatrný

Čemu mám vlastně věřit? Tuto otázku si dnes člověk klade možná ještě intenzivněji než v dobách minulých. Někdo věří všemu možnému, jiný nevěří ničemu. A čemu má věřit katolík? „Tomu, co je v katechismu,“ odpoví zřejmě klasicky vychovaný křesťan. Ale kde se to tam vzalo, jak se to tam dostalo? A je tam všechno podstatné? A jak souvisí katechismus s Biblí? Tak nám vyvstává otázka po pramenech naší víry.

Nejstarší úplný text apoštolského vyznání víry pochází ze 4. století a shrnuje obsah křesťanské víry apoštolské doby. Ale nejde jen o výčet dogmatických výroků. Credo představuje něco jako kmen stromu víry: někde má své kořeny a něco dalšího z něj vyrůstá.

Víra je především vztah. A vztah je dynamická záležitost, může nabývat na síle nebo se oslabovat, může a měl by se prohlubovat. Snad k tomu pomůže i tato knížka.

novinka
Credo

 

Nové knihy jiných nakladatelů

Glosy Dominika Duky 2012

Dominik Duka

Sváteční zamyšlení nejen nad náboženskými tématy vysílané v roce 2012 na stanici ČRo Radiožurnál.

"Glosa je literární útvar, který jde proti všem pravidlům novinářských žánrů. Je na autorovi, jakým způsobem se vyrovná s paradoxem, aby byl ve svém sdělení aktuální a zároveň nadčasový, věcný a zároveň osobní, specifický a zároveň univerzální. Umění glosy vyžaduje, aby glosátor zvolené téma nevytrhl z kontextu, a zároveň žádá, aby pracoval s ostře nasvíceným detailem. Aby zvolil takový úhel pohledu, který odpovídá jeho životním zkušenostem a hodnotnému vzdělání. Aby promlouval srozumitelným jazykem a aby jeho glosa nebyla prosta emocí. Je málo mistrů glosy. Dominik, kardinál Duka, mezi ně patří."
Peter Duhan, generální ředitel Českého rozhlasu

novinka
Glosy

Když se děti ptají na Boha

Spirituální výchova v rodině

Anselm Grün, Jan-Uwe Rogge

Výchovný poradce a benediktinský mnich se sešli nad tématem, které je pro mnohé rodiče oříškem: Jak s dětmi mluvit o Bohu, co jim říci dříve a co později, je třeba překládat jim slova Písma do „maminkovské řeči“, nebo se stačí s nimi modlit a vychovávat je, jak to dělají ostatní rodiče, a spoléhat na výchovnou intuici a na to, že se děti nějak o Bohu dozvědí samy? Jak vlastně vytvářet „rodinnou spiritualitu“ tak, aby byla pro děti přijatelná a stravitelná? Bytostným přesvědčením obou autorů je, že touha po dokonalosti ve výchově vede jen ke stresu u dětí i u rodičů, že je třeba dělat ve výchově také chyby a učit se z nich. Předávání hodnot, jako je víra v Boha a duchovní život, vede skrze příklad, empatii, rituály, ale také přiznání vlastních chyb a jejich vzájemné odpouštění.
Jan-Uwe Rogge pracuje jako poradce v oblasti komunikace a rodinného poradenství. Více než třicet let vede oblíbené kurzy určené rodičům a vychovatelům. V Portálu vyšly jeho knihy Dětské strachy a úzkosti, Děti potřebují hranice, Rodiče určují hranice, Výchova dětí krok za krokem.
Anselm Grün je dnes asi nejznámější autor spirituální literatury. Jako benediktinský mnich působí v klášteře Münsterschwarzach. V Portálu vyšly jeho knihy Deprese jako šance, Vánoční rozjímání, Život je teď, Co živí lásku, Důvěřuj sobě.

novinka
Když se dětí ptají na Boha

Úterky s Morriem

aneb Poslední lekce mého učitele

Mitch Albom

Ve své světoznámé knížce Úterky s Morriem, která byla přeložena do více než dvaceti jazyků a stala se předlohou neméně proslulého filmového zpracování, americký spisovatel Mitch Albom vypráví příběh, který skutečně prožil a který zásadně proměnil jeho životní postoje a pohled na smysl lidské existence tváří v tvář konečnosti lidského bytí.

Osud nám často posílá do cesty neočekávaná setkání, která poznamenají celý náš život. To se stalo i autorovi knihy, když se po dvaceti letech znovu setkal se svým bývalým profesorem Morriem Schwartzem, moudrým, trpělivým a vnímavým mužem, který mu kdysi ukázal cestu, kterou se může vydat, a pomohl mu začít vnímat svět z jiného úhlu, než byl zvyklý. Jak už to v životě chodí, po studiích ztratil žák se svým učitelem kontakt. Po mnoha letech se Mitch dozví, že jeho někdejší profesor vážně onemocněl, a rozhodne se, že jej navštíví a obnoví jejich vzájemný vztah. Profesor trpí amytrofickou laterální sklerózou, která postihuje nervovou soustavu, vede k postupnému ochabování svalstva a nakonec ke smrti. (Touto nevyléčitelnou chorobou, známou též jako Lou Gehrigova nemoc, trpí například slavný fyzik Stephen Hawking, který na ni ovšem usilovně odmítá zemřít.)

Přes svůj zhoršující se zdravotní stav profesor svému bývalému žáku nabídne, aby se začali pravidelně scházet, a jejich úterní setkávání, které se stane tradicí, se přemění na poslední semestr o životě a smrti. Morrie klade svému studentovi otázky, které si léta nepoložil, a postupně mu nenásilně předává svou hlubokou životní filozofii, která je přes nevyhnutelnost profesorovy smrti skutečnou oslavou života.

Jakmile se naučíte, jak umírat, naučíte se, jak žít.

Mitch Albom je americký spisovatel, novinář, scenárista, hudebník a redaktor. Jeho knihy vycházejí po celém světě a prodalo se jich více než 30 milionů výtisků. Je autorem děl Neztrácejte víru a Pět starých známých. Proslavil se též psaním inspirativních příběhů, z nichž mnohé byly zfilmovány. Se svou ženou žije v Detroitu v Michiganu.

Úterky s Morriem

 

Nově v síti našich knihkupectví a na www.ikarmel.cz

Knihy nakladatelství Studio Trnka

Perníková chaloupka říkadla o zvířátkách Špalíček Staré pověsti české  

Knihy nakladatelství Rybka Publishers

Bratři ze soluně Katolická církev Mnich obrácení  

 

Anselm Grün

ANSELM GRÜN V KVĚTNU 2013 V BRNĚ

PASTORAČNÍ STŘEDISKO BRNĚNSKÉ DIECÉZE A KARMELITÁNSKÉ NAKLADATELSTVÍ VÁS SRDEČNĚ ZVOU NA

TŘI DNY KŘESŤANSKÉ SPIRITUALITY
10.–12. 5. 2013

Hostem bude známý autor křesťanské literatury, benediktinský mnich Anselm Grün. Doktor teologie, vyhledávaný duchovní průvodce a autor řady knih o duchovním životě čerpá ze spirituality pouštních otců, z tradice západního mnišství a z poznatků hlubinné psychologie. Působí v klášteře Münsterschwarzach v Německu. 

PROGRAM:

pátek 10. 5. 2013

  • ve 20 hodin v aule Biskupského gymnázia, Barvičova 85, Brno přednáška „Bůh a peníze“

sobota 11. 5. 2013

  • od 9 hodin v aule Biskupského gymnázia celodenní rekolekce na téma „Pokora a zakoušení Boha“

K sobotnímu programu: Sobotní rekolekce nenavazuje na páteční přednášku a lze ji absolvovat samostatně. Sobotní program se doporučuje absolvovat celý, bude zakončen slavením mše svaté v 16.15 hodin. Oběd si lze objednat a zakoupit na místě ráno před začátkem programu. V rámci rekolekce bude možno zakoupit veškeré dostupné knihy Anselma Grüna včetně novinek a další duchovní literaturu.

neděle 12. 5. 2013

  • v 9 hodin bude v kostele sv. Michala v Brně mše svatá s homilií otce Anselma, po níž následuje autogramiáda v knihkupectví U Michala, Dominikánské náměstí 8, Brno

Knihy Anselma Grüna

 

Bonusový program Karmelitánského nakladatelství

Staňte se členy Bonusového klubu Karmelitánského nakladatelství (KNA) a získejte slevy na Vaše nákupy.

 

Jak se stát členy věrnostního klubu KNA?

Věrnostní klub KNA je určen jednotlivcům i institucím s trvalým pobytem nebo se sídlem na území ČR (s výjimkou těch, kteří spolupracují s KNA za účelem dalšího prodeje zboží), kteří nakupují v síti knihkupectví KNA nebo v internetovém obchodě www.iKarmel.cz.

Podmínkou pro zapojení do Bonusového programu KNA je vyplnění a odevzdání přihlašovacího formuláře (ve formátu PDF). Vyplněnou přihlášku můžete odevzdat v kterémkoliv kamenném knihkupectví Karmelitánského nakladatelství. Pokud při návštěvě knihkupectví odevzdáte vyplněnou přihlášku a budete chtít zakoupit nějaké knihy, již na tento nákup se vztahuje sleva Bonusového programu. Formulář přihlášky také obdržíte v našich knihkupectvích.

Vyplněnou přihlášku můžete také zaslat poštou na odd. marketingu Karmelitánského nakladatelství. Adresa pro zaslání přihlášky je:

Bonusový program Karmelitánského nakladatelství
odd. marketingu
ul. Thákurova 3
160 00 Praha 6

Do 15-ti dní od obdržení Vašich kontaktních údajů Vám zašleme Bonusovou kartu zákazníka, která Vás opravňuje k využívání slev na Vaše nákupy.

Přihláška do Bonusového programu KNA (ve formátu PDF)

 

Jaké výhody Vám členství v bonusovém klubu KNA přinese?

Členstvím v Bonusovém programu KNA získáte nárok na:

  • základní slevu 10 % na zboží Karmelitánského nakladatelství
  • základní slevu 8 % na zboží ostatních nakladatelů a dodavatelů

Karmelitánské nakladatelství si vyhrazuje právo vyjmout určité zboží ze slev Bonusového programu KNA. V knihkupectvích bude informace, kterého zboží se tato výjimka týká.

Slevy se vztahují na Vaše nákupy v síti kamenných knihkupectví KNA nebo v internetovém obchodě www.iKarmel.cz.

 

Více informací získáte na emailové adrese bonus@kna.cz nebo prostřednictvím níže uvedeného formuláře

 

Informace o dění v Karmelitánském nakladatelství můžete také sledovat prostřednictvím sociální sítě facebook.

Jsme na facebooku

ODBĚRNÁ MÍSTA INTERNETOVÉHO OBCHODU IKARMEL.CZ

Kamenná knihkupectví jsou odběrnými místy pro objednávky z internetového obchodu iKarmel.cz. Vámi objednané knihy pro Vás připravíme v jednom ze čtrnácti knihkupectví, které máte nejblíže. Informace o způsobu objednání naleznete zde.

Využijte síť našich knihkupectví, která jsou všechna odběrnými místy internetového obchodu iKarmel.cz.

Více informací o odběrných místech naleznete zde.

S pozdravem

Vaše Karmelitánské nakladatelství

Pokud nechcete dostávat zpravodaj KNA, pro jeho odhlášení použijte, prosím, formulář zde.

 

Sekce: zpravodaj   |   Tisk   |   Poslat článek známému