Rozvíjet svou duchovní inteligenci

23.11.2015

Rozvíjet svou duchovní inteligenciO praktické, technické, sociální nebo emoční inteligenci jste pravděpodobně už mnohé slyšeli. Brian Draper ve své knize Duchovní inteligence, kterou vydalo karmelitánské nakladatelství, mluví o tom, jak vzít na vědomí svou často zakrňující duchovní dimenzi.

Autor si vytyčuje čtyři velké celky, které nazývá „jsme tam, kde jsme“, „falešné já“, „skutečné já“ a „žít v pohybu“. Na těchto pilířích vede čtenáře nenásilnou, ale zároveň poměrně přístupnou a názornou cestou k hlubšímu objevování vlastní duchovnosti a spirituality.

Brian Draper je přednášejícím na londýnském Institutu pro soudobé křesťanství, ale jeho kniha najde své čtenáře nejen mezi pravidelnými návštěvníky kostelu, ale i mezi hledajícími. Je tomu tak zejména díky velmi praktické orientaci, kterou autor načerpal ze zkušeností s workshopy, semináři a školeními, jež v posledních letech absolvoval s množstvím různých lidí, snažících se přiblížit svému duchovnímu rozměru.

Jednotlivé kratičké kapitolky, které mají čtenáře motivovat, jsou prokládány částmi nadepsanými jako „chvilka k zamyšlení.“ Čtenář v nich dostává otázky, jejichž upřímné zodpovězení není sice nikterak lehké, nicméně vede – často na základe předchozího textu – k úvaze nad osobním životem, prožíváním a zkušeností dávají každému prostor, aby se zamyslel, co v něm chce popřípadě změnit a jak.

Cílem zdravého duchovního rozvoje by podle autora mel být setrvalý růst, ale spíše do hloubky sebe sama (a Boha) než do výšky nad ostatní bližní. Jak říká v samotném závěru této pozoruhodné knihy: „S tím, jak pronikáme hlouběji do tajemství našeho bytí a jednání, začínáme růst. V dnešní hektické kultuře rada lidí s oblibou měří ‚úspěch‘ pomocí zisku, grafu a tabulek nebo zaznamenáváním toho, kam až jsme se dostali. Když ale dojde na osobní růst, bývá vyčíslení těžší. Prožíváme totiž kvalitativní změnu, která muže být velmi jemná – pouhým okem téměř neviditelná, zvláště když začínáme růst nejprve ztrátami, zbavováním se pout, odkládáním svých nutkání ovládaných egem, usmrcováním dřívějšího já. Tak se musíme znovu snažit vidět svůj růst očima svého srdce a ne ega.“

Petr Jan Vinš
Foto: archiv

Se svolením převzato z časopisu Naše rodina 48/2015

 

 

Duchovní inteligence

Brian Draper
Info a běžná cena: brožovaná, 224 s., 299 Kč
Edice: Orientace
Vydáno: 2015
Objednací číslo: 101884
Druh zboží: kniha
Novinka



Koupit

 

Anotace knihy
Určitě jsme slyšeli, že existuje inteligence praktická, technická, sociální i emoční, ale termín „duchovní inteligence“ nás může překvapit. Autorovi jde o to, abychom vzali na vědomí svou nezřídka zakrnělou duchovní dimenzi. Snaží se nás vyburcovat z polospánku pouhého „fungování“ a pozvat na cestu proměny. On sám sice vychází z křesťanské perspektivy, ale záměrně ji zde neaplikuje do důsledků, jde mu o mnohem primitivnější úroveň: burcuje čtenáře, aby začal hledat „širší rámec“ svého života, aby se otevřel hledání životní moudrosti.
„Náš příběh má mnohem větší potenciál, než si uvědomujeme. Jde v něm o mnohem více než o nesmysly, které hromadíme, o tisícovky na výplatní pásce a všechny ty věci, na kterých obvykle stavíme své jistoty. Dobrý příběh si nemůžete koupit ani ho ozdobit falešnou parádou. Udržujte svůj příběh u světla života, a nepůjde v něm pak jen o vnější věci, které nás tak často svádí.
Nemusíte si vybírat svůj duchovní životní styl z pomyslného katalogu. Nejlepší věci v životě bývají ve skutečnosti skandálně zadarmo. Zároveň však s sebou nesou velké náklady: celoživotní závazek, oddanost, nadšení, obětavost a nesobeckou, sebedarující lásku.“ 
(Brian Draper)
 
  O autorovi

   Autor o knize
Nabídka podobných titulů:
- tituly od tohoto autora: Draper Brian  
- tituly z této edice: Orientace

Sekce: tituly KNA   |   Tisk   |   Poslat článek známému