Pocta manželům Ludvíkovi a Zelii Martinovým

3.6.2011

Program u příležitosti návštěvy relikvií blahoslavených manželů Martinových, rodičů sv. Terezie z Lisieux v České republice, 24.-29.6.2011.


Knižní tipy


Rodiče Terezie z Lisieux
Hélene Monginová

Dne 13. července roku 1858 si v Alençonu vzal Louis Martin za ženu Zélii Guérinovou. Jemu bylo třicet čtyři let, jí šestadvacet. Znali se pouhé tři měsíce, ale ani na okamžik nezapochybovali o tom, že jejich manželství bylo uzavřeno z Boží vůle. Martinovým se narodilo devět dětí, ale jen pět dcer se dožilo dospělého věku. Mezi nimi byla i Terezie, dnes známá jako karmelitka svatá Terezie od Dítěte Ježíše, učitelka církve. V roce 2008, tedy150 let od jejich svatby, byli rodiče svaté Terezie blahořečeni.

Jací vlastně byli a jaká byla jejich životní cesta? Co vnesli do života svých dětí a čím naopak jejich děti přispěly k dozrání rodičů? Jakým životním zkouškám a nejistotám museli čelit? O tom všem pojednává kniha Helene Monginové. Jejím prostřednictvím poznáme blíže dva obyčejné lidi, kteří Bohu dovolili, aby z jejich svazku vytvořil něco neobyčejného. A požehnání, které vnesla do světa jejich dcera Terezie, nám bezděky připomíná slova Písma: Já Hospodin… prokazuji milosrdenství tisícům pokolení těch, kteří mne milují (Ex 20,6).

 

Svatí Karmelu
Antonio Maria Sicari

Pokud je pravda – jak ujišťuje teolog Hans Urs von Balthasar – že v církvi není člověk, který by nemohl být Karmelu za něco vděčný, pak kniha Svatí Karmelu není určena jen velké karmelitánské rodině. Pilíře křesťanské zkušenosti s Bohem jsou totiž univerzální, proto všechny životní příběhy svatých svědčí o zkušenosti s živým Bohem a jeho láskou, o následování Krista a o překonávání krizí a úskalí na této cestě, o pozvání k dílu na Boží vinici – zkrátka o mocném Božím působení v lidských životech, v dějinách církve a světa.
Autor je vynikající vypravěč, ale i uznávaný znalec křesťanské spirituality. Svým nenapodobitelným způsobem seznamuje čtenáře s velkými postavami karmelitánské tradice, a to od patronů Karmelu, Matky Boží a proroka Eliáše, přes Terezii z Ávily a Jana od Kříže až po novodobější svaté, Terezii z Lisieux a Editu Steinovou. Knihy otce Sicariho mívají několik předností: vždycky spojují čtivý narativní styl se solidním přístupem k historickým pramenům a citem pro duchovní život a osobité poselství Božích přátel pro naši dobu.

Antonio Maria Sicari, OCD, nar. 1943, italský kněz řádu bosých karmelitánů. Teologická studia završil doktorátem z teologie a licenciátem z biblické teologie. V Itálii je známý jako spisovatel duchovní literatury, obzvláště jako autor vynikajících životů svatých. Podílí se i na italské redakci teologického časopisu Communio.
 

 

Sekce: zprávy   |   Tisk   |   Poslat článek známému