říjen 2011

24.10.2011

Zpravodaj KNA


Vážení přátelé,
dovolujeme si Vám zaslat několik tipů a informací z Karmelitánského nakladatelství a distribuce.


Aktuální novinky KNA     Tipy z distribuce KNA


Výběr z nových knih KNA


Malá Jeruzalémská Bible

Text Jeruzalémské bible je doplněn poznámkami, omezenými na nezbytné minimum. Praktická Bible malého formátu vhodná pro ty, kdo s čtením Písma teprve začínají, pro katechumeny, mládež, pro ty, kdo jsou na cestách. 

 

více o knize  


365 dní s mystiky Karmelu
Jerzy Zieliński 

V zástupu svatých a blahoslavených najdeme mnohé vzácné představitele karmelitánské spirituality. Tři z nich – Terezie z Avily, Jan od Kříže a Terezie z Lisieux – byli dokonce prohlášeni za učitele církve, neboli církev označila jejich nauku za obzvlášť cennou, inspirativní a univerzálně platnou.

Polský karmelitán otec Zieliński ve své knize sesbíral skutečné perly spirituality Karmelu pro každý den v roce. Cituje většinu světců Karmelu, kteří zanechali nějaké písemnosti, známější i méně známé, takže kromě klasických autorů zde najdeme i výroky svatého Rafaela od sv. Josefa, blahoslavené Alžběty od Trojice nebo nedávno svatořečené Terezie Benedikty od Kříže (Edity Steinové). Výroky světců doplnil autor krátkými komentáři, takže kniha může sloužit jako solidní zdroj duchovní četby po celý rok.

více o knize

 

Alžběta od Trojice
Antonio Maria Sicari

Blahoslavená Alžběta od Trojice (1880–1906) jakoby se nacházela neprávem ve stínu jiné velké karmelitky své doby, svaté Terezie z Lisieux. Přitom už velký myslitel minulého století H. U. von Balthasar vyzdvihl jejich nápadnou duchovní spřízněnost i podobné vnější okolnosti jejich života. Obě karmelitky ztratily v dětství někoho z rodičů; od dětství byly přesvědčeny o svém řeholním povolání; obě byly Pánem obdařeny mnoha milostmi, vlitou moudrostí, ale i četným utrpením; vedly plodnou duchovní korespondenci s lidmi mimo klášter; obě zemřely velmi mladé v pověsti svatosti.

Kniha A. M. Sicariho nabízí jak duchovní životopis světice, tak i fundovaný komentář její duchovní nauky. Bude nedocenitelným pramenem pro všechny zájemce o spiritualitu Karmelu i pro každého, kdo touží po skutečném duchovním životě, po oživení a prohloubení svého vztahu lásky s Bohem.

více o knize


Moučníky sestry Anastázie

V kuchařce sestry Anastázie jsou recepty na luxusní dorty i jednoduché levné moučníky, které každá hospodyňka snadno připraví. Inspiraci v knize najdou i zkušené kuchařky, protože se naučí za použití vlastní fantazie upéci téměř jakýkoli moučník. Vydání souboru sladkých receptů na zákusky řeholní sestry Anastázie Pustelnik čerpá z kulinářského umění nejrůznějších řeholních tradic.
Sestra Anastázie Pustelnik z Kongregace dcer Boží lásky je dlouholetá kuchařka a hospodyně v různých řeholních domech. V této knize se dělí o své bohaté zkušenosti v pečení moučníků. Recepty uvedené v této knize byly už nesčetněkrát vyzkoušeny a osvědčeny při nejrůznějších příležitostech, kterých jsem se též osobně účastnil. Uznání si získávala vždycky nejenom originální chuť hotového cukrářského výtvoru, ale i jeho podoba a úprava. 

více o knize

 


Šarlatový a černý
J. P. Gallagher

I dnes, více než dvacet let po válce, stačí v Římě pouze zmínit O’Flahertyho jméno a spustí se vlna vzpomínek. Pro obyvatele Říma a tisíce lidí, které zachránil, zůstává jedním z velkých hrdinů druhé světové války. (Z předmluvy napsané v roce 1967)

Příběh má všechny znaky dobře vymyšleného thrilleru, jen s tím rozdílem, že není vymyšlený: Jde o skutečné postavy a události z doby druhé světové války. Příběh monsignora O’Flahertyho je natolik dramatický, že v roce 1983 byl podle knihy Šarlatový a černý natočen slavný film s Gregory Peckem v hlavní roli.

více o knize
ukázka z knihy


Nové knihy v edici Familia


Rodiče v akci
Monika Gajdová, Martin Gajda

Jako rodiče si každý den klademe mnoho otázek o rodičovství, jako rodinní terapeuti jsme pomáhali stovkám rodičů řešit výchovné problémy. Prošli jsme spolu dlouhou a tvrdou cestu, dopouštíme se chyb, hledáme řešení, modlíme se. Chceme se s vámi rozdělit o své postřehy, abyste mohli předávat svým dětem to, co sami pro sebe považujete za nejdůležitější: svou víru v Boha, lásku k pravdě a ke svobodě, umění žít šťastný život a schopnost budovat dobré mezilidské vztahy. (Monika a Martin Gajdovi)

Autoři knihy Rodiče v akci v sobě spojují zkušenost křesťanských manželů, rodičů a rodinných terapeutů. Jejich kniha vysvětluje příčiny některých typických problémů s dětmi a rovněž nabízí návod, co dělat a čeho se vyvarovat, jak nasměrovat své myšlení, co se snažit v životě rodiny změnit. Rady týkající se výchovy dětí jsou velice praktické a přesvědčivé, a navíc okořeněné velkou dávkou humoru.

více o knize

 

Zádrhele lásky
Představa ideálního partnera. Závislost na rodičích. Falešné představy o lásce. Minulá zranění. Nerozhodnost.
Élisabeth Content, Bénédicte Lucereau, Valérie Mathieu

Všichni toužíme po partnerském vztahu, který by trval celý život a přinesl nám štěstí. Cesta k němu však bývá dlouhá a klopotná, je na ní třeba překonat spoustu překážek. Nejprve musíme jeden druhého poznat a odhodlat se ke vstupu do manželství.

Kniha Zádrhele lásky pojednává o složitém tématu partnerských vztahů velice praktickým, a přitom nezjednodušujícím způsobem. Zabývá se nejen ideálem partnerské lásky, ale i psychologickými aspekty vztahu. Vede čtenáře k tomu, aby lépe poznal sebe sama a všechna běžná úskalí lásky, aby je mohl překonávat a darovat se druhému bez výhrad. Autorky doplňují svůj výklad otázkami k zamyšlení, které pomáhají aplikovat získané poznatky na konkrétní situaci každého čtenáře.

více o knize



YOUCAT má svou stránku na facebooku.


Staňte se našimi fanoušky!


Zajímavé knihy od jiných nakladatelů


Úvahy na prahu tisíciletí
Tomáš Halík

Původně rozhlasové fejetony, jimiž Tomáš Halík oslovoval v letech 2000-2002 své posluchače v ranním vysílání stanice BBC, meditativní úvahy k významným církevním svátkům v průběhu roku (od adventu, přes Vánoce, Velikonoce, Letnice ke Všem svatým a Památce zesnulých), poznámky k historickým událostem (Francouzská revoluce, 11. září 2001) a úvahy k dalším mezníkům duchovního a občanského života (čin Jana Palacha, 25. únor, sv. Cyril a Metoděj, Jan Hus, osobnost svatého Václava) jsou v tomto svazku uspořádány podle ročního koloběhu. Tak vznikla pozoruhodná dokumentární výpověď o morálním půdorysu našeho života, o duchovní a společenské atmosféře na počátku milénia.  


 

Ježíš Nazaretský - 1. díl
Joseph Ratzinger - Benedikt XVI.

Co dnes může říct křesťanství o základních otázkách lidského bytí? Odpověď podle Benedikta XVI. bezprostředně souvisí s otázkou: Kdo je Ježíš Nazaretský? 

 

 

 

Ježíš Nazaretský - 2. díl
Joseph Ratzinger - Benedikt XVI.

Druhý díl knihy, kterou Joseph Ratzinger – Benedikt XVI. čtenářům nabídl jako „výraz svého osobního hledání Pánovy tváře“, nikoli jako akt učitelského úřadu, pokračuje v interpretaci evangelií, vedené snahou „porozumět postavě Ježíše, jeho slovům a jeho činům“. Po prvním díle (2007), který sledoval Ježíšovu cestu od křtu přes počátek veřejného působení, horské kázání až po událost proměnění, se druhý díl dostává k nejzávažnější části novozákonního svědectví: k Ježíšově smrti a zmrtvýchvstání – a hledá odpovědi na otázky: Proč Ježíš musel zemřít? Co znamená zmrtvýchvstání? A co to znamená pro nás? Metodologicky se dílo hlásí k hermeneutice víry, která zodpovědně zachází s historickým poznáním, ovšem na první místo klade tajemství zmrtvýchvstání, základu křesťanské naděje – zde se rozhoduje, zdůrazňuje Benedikt XVI., „zda Ježíš jen byl, anebo zda také je.“ Kniha, byť je slovem do odborné teologické debaty, míří obsahem i stylem k širšímu publiku – jak její autor doufá, „snad bude k užitku čtenářkám a čtenářům, kteří chtějí Ježíše potkat a uvěřit mu.“

 

 

Důvěrná slova
Modlitby pro každou příležitost
Anselm Grün

Mnoho lidí říká, že netuší, jak by se měli modlit. Oficiální modlitby jim jsou cizí a modlitba vlastními slovy jim činí potíže. Právě pro ně je tato sbírka modliteb, jež mají přirozený a vroucí jazyk a zároveň se týkají každodenních problémů. 

 

 

 

Dopřej si čas
Je to tvůj život!
Notker Wolf

Představte si, že byste najednou vypili sklenku výborného vína. Šílená představa! Některé věci prostě nelze dělat v časovém presu. K smysluplnému životu potřebujeme čas. Benediktinský opat, který je sám velmi vytížený, v této knize sdílí své zkušenosti o tom, jak lze i uprostřed mnoha povinností žít vyrovnaně a nebýt otrokem času, nýbrž jeho pánem.

 

 

 


Diáře a kalendáře pro rok 2012


Odkaz minulosti 2012

 

Stolní kalendář, ve kterém naleznete známé i méně známé pamětihodnosti od 13. do 19. století. Záměrně jsme vybrali vždy církevní a světskou památku z jednoho místa a umístili je vedle sebe.

Dědictví otců 2012

 

Stolní kalendář s fotografiemi sakrální architektury Čech a Moravy.

Malá poselství Vojtěcha Kodeta 2012

 

Stolní kalendář s krátkými úvahami Vojtěcha Kodeta. Kalendář "malých poselství" chce jen upozornit na to, že kolem nás je mnoho skutečností, které jsme sami ani nevymysleli ani nevytvořili, které jsou nám dány jako dar, možná i jako impuls k zamyšlení nebo děkování.


Diář 2012 s liturgickým kalendáriem - velký

Diář formátu A5 v pevné vazbě s obálkou modré či zelené barvy se zlatou ražbou. Ke každému dni je uveden církevní a občanský svátek, odkaz na denní modlitbu církve a na liturgické texty, antifona k žalmu a myšlenka na den. Na začátku každého měsíce jsou uvedeny úmysly apoštolátu modlitby. Diář obsahuje také dostatečný prostor pro adresy a poznámky, přehledný měsíční kalendář let 2012 a 2013 a další praktické informace.
Tentokrát s úryvky z promluv Josepha Ratzingera.

 

 

 

Diář 2012 s liturgickým kalendáriem - malý

Kapesní diář s občanským i liturgickým kalendářem. Dále je tu možné najít liturgická čtení na jednotlivé dny v roce, příslušné liturgické barvy, odkaz na modlitbu breviáře a responsoria žalmů.
První varianta obsahuje vybrané citáty z evangelia či z nedělní liturgie.

 

 

 

 

Více kalendářů pro rok 2012 naleznete zde.



Služby internetového obchodu iKarmel.cz


Informace o připravovaných titulech nejen Karmelitánského nakladatelství

V internetovém obchodě ikarmel.cz naleznete množství připravovaných titulů, u kterých si můžete zaregistrovat požadavek na zaslání emailové zprávy, až kniha vyjde a bude k dostání. Připravované tituly KNA a dalších nakladatelů naleznete zde.

Tematické rozdělení knih

V našem internetovém obchodě jsme pro vás připravili novou službu. Jedná se o nové tematické rozdělení knih. Můžete tak mnohem snadněji sledovat novinky z oboru, který vás zajímá. V tuto chvíli je k dispozici více než 10 témat, do kterých jsou tituly děleny. Díky specifickému způsobu zobrazení a řazení knih jsou nejvýše umístěny novinky. Tato služba tak nabízí přehled knih v daném tématu od mnoha různých nakladatelů.
Nabízíme tedy například přehled novinek pro zájemce o:

Seznam všech témat

 

Naše knihkupectví jako odběrná místa internetového obchodu iKarmel.cz

Knihy, které si objednáte v našem internetovém obchodě, si můžete také osobně vyzvednout v našich knihkupectvích v některém z uvedených měst: České Budějovice, Hradec Králové, Jičín, Karviná, Liberec, Litoměřice, Olomouc, Ostrava, Plzeň, Praha, Uherské Hradiště, Zlín. Více informací o odběrných místech naleznete zde:

Seznam kamenných prodejen naleznete zde.


Karmelitánské nakladatelství má svou stránku na facebooku.


Staňte se našimi fanoušky. Připravujeme pro vás soutěže o zajímavé ceny, můžete sledovat co se u nás v nakladatelství děje, informujeme vás o zajímavých knihách, dělíme se s vámi o různé zážitky prostřednictvím fotografií a videí.


Staňte se našimi fanoušky!


 

Pokud nemáte zájem dostávat tento zpravodaj, k odhlášení můžete použít tento formulář.

Sekce: zpravodaj   |   Tisk   |   Poslat článek známému