Knižní novinky - březen 2013

5.3.2013

 

Vážení přátelé Karmelitánského nakladatelství!

Dovolujeme si Vám zaslat přehled knižních novinek z produkce a distribuce Karmelitánského nakladatelství.

Bílé mešní víno J. Salla ze Španělska

Zvláštní velikonoční nabídka španělského mešního vína J. Salla za novou cenu 159 Kč
Víno můžete zakoupit v síti našich kamenných knihkupectví.

víno J. Salla

 

 

Nové knihy Karmelitánského nakladatelství

Tvůrce Narnie

C. S. Lewis

Elaine Murray Stoneová

Autorka život „tvůrce Narnie“ nejenže důkladně studovala, ale měla to štěstí, že se s C. S. Lewisem i osobně setkala. Dává nám nahlédnout do jeho rodinných a přátelských vztahů, do jeho životních radostí i strastí.

Zdá se, že útlá kniha podivuhodně vystihuje nejednoduchou postavu a životní příběh C. S. Lewise. Je naděje, že zaujme znalce Lewisova díla i náhodné čtenáře příběhů Narnie, kteří o jejich tvůrci nevědí vůbec nic.

Dr. Elaine Murray Stoneová (* 1922), americká spisovatelka a veřejně známá osobnost. Je autorkou několika životopisů významných osobností (Maxmilián Kolbe, Matka Tereza, Kryštof Kolumbus) a knížek o moudrém přístupu k životu a k druhým lidem (Milujte se navzájem; Zkrocení zlého jazyka). Působila také v televizi. Od roku 1955 žije na Floridě.

novinka
Tvůrce Narnie

Hovory v Jeruzalémě

Carlo Maria Martini, Georg Sporschill

Výsledkem rozhovorů Georga Sporschilla s kardinálem Martinim je mimořádně poutavá a osobní kniha, určená především mladým lidem, ale i všem ostatním, jimž ještě zůstalo otevřené „ucho učedníka“. Tazatel v ní klade mnoho palčivých otázek, které sesbíral u mladých lidí: V co věří nevěřící lidé? Co mají společného a v čem se rozcházejí různá náboženství? Jak jednat s lidmi jiné víry? Jak se projevuje pravá láska? Proč církev tak často hovoří o hříchu? Hledá církev nové a pozitivní odpovědi k tématu sexuality?Jakou budoucnost mají v církvi mladí lidé? Kdo může za to, že je církev jako instituce tak slabá? Jaké jsou její vyhlídky do budoucnosti? Kdyby Ježíš žil dnes, o co by usiloval nejnaléhavěji? Bude Ježíšova zvěst účinná i v budoucnu?

Carlo Maria Martini odpovídá jako ten, kdo v Ježíši Kristu nalezl perlu svého života a naučil se milovat všechno a všechny, na nichž Kristu záleží. Prožil svůj život v nesnadné době a v nelehkém poslání, čímž dozrál do nevšední moudrosti. Promlouvá k nám jako člověk protříbený, prozářený Boží dobrotou, jako služebník vyhlížející svého Pána, jemuž se dá věřit.

novinka
Hovory v Jeruzalémě

Ohlédnutí za Rokem svaté Anežky

Petr Piťha

Je možné doufat, že pohyb, který oslavy svaté Anežky způsobily, neustane. Bylo by to dobře. Vždyť více lidí více zmůže, a bude-li více lidí říkat: Anežko svatá, žehnej nám, protože tvé pomoci a ochrany je zapotřebí, bude se naše budoucnost stávat světlejší, naše současnost lidštější.

Prof. Petr Piťha

novinka
Ohlédnutí za Rokem svaté Anežky

Proč chodíme do kostela?

Jan Sokol

Prof. Jan Sokol se pokouší najít obyčejnou lidskou odpověď na jednoduchou, ale pro mnohé palčivou otázku. Ve středu jeho pozornosti je eucharistická bohoslužba a její mnohé významy v životě křesťana. S důkladností sobě vlastní nás uvádí do širších souvislostí tématu, a přitom se snaží hovořit jazykem přístupným pro nejširší čtenářskou obec. Knížka je určena těm, kdo do kostela chodí dobrovolně a rádi, i těm, kdo přirozenou motivaci nemají a potřebují najít hlubší smysl svého počínání.

novinka
Proč chodíme do kostela?

Nové 2 CD Eliase Velly

Vnitřní uzdravení (2 CD)

Elias Vella

Nahráno při exerciciích pořádaných Charismatickou obnovou ve dnech 7. – 13. 2. 2011 na Velehradě.

novinka
Vnitřní uzdravení

Knihy Eliase Velly

Uzdrav mě, Pane Ježíš - lékař duše i těla   Síla eucharistie

 

Duch svatý - pramen života

Nová kniha Hany Pinknerové

Smím být něžná

Hana Pinknerová

… Jsem vlastně křehká něžná žena. Vím, že vydržím a unesu mnoho, ale to nic nemění na mé pravé podstatě. Smím být něžná. Jsem taková. Toužím být milována a je to v pořádku, i Bůh je takový. Dál se houpu ve svém křesle zabalená do plédu, popíjím čaj a pořád se cítím hrozně unavená. Ale právě jsem si začala vychutnávat svůj nový objev. Smím být něžná.

Je náš den opakujícím se stereotypem, který je nutno nějak přežít? Máme pocit, že naše touha po lásce a citlivost nám pouze ztěžují život?

Otevřme knížku a vstupme do událostí a prožitků všedního dne s otevřeným srdcem, schopným prožívat každý okamžik života jako nevšední a jedinečný. Tak objevíme krásu laskavého pohledu, hřejivých slunečních paprsků, ale i pošmourného dne; moudrost dětského postřehu, hluboký význam nepatrného gesta nebo slova. V obyčejných věcech odhalíme neobyčejného Tvůrce a jeho lásku k nám.

novinka
Smím být něžná

Titul, o kterém se mluví

Katolická církev v České republice

Česká biskupská konference

Čtenář dostává do rukou stručný přehled o životě, práci a organizační struktuře římskokatolické církve. Jak v celosvětovém kontextu, tak v prostředí církve v České republice této publikaci předcházela tzv. Bílá kniha. Vzhledem ke změnám, k nimž došlo od vydání v roce 2009, tato kniha dnes již nezachycuje např. aktuální personální obsazení v rámci církve u nás. Na druhou stranu může Bílá kniha i nadále sloužit jako pohled na místní církev nejen v současném, širším kontextu, ale i s ohledem na nedávnou minulost.

Katolická církev v České republice

Knižní tipy od jiných nakladatelů

Jako bychom dnes zemřít měli

Drama života, kněžství a mučednické smrti číhošťského faráře P. Josefa Toufara

Miloš Doležal

Advent 1949, zasněžená mrazivá Vysočina, nedělní dopoledne 11. prosince. V malém kostele v Číhošti se při kázání sedmačtyřicetiletého P. Josefa Toufara třikrát zakýval dřevěný oltářní křížek a zůstal zkroucen a vychýlen mimo těžiště. Pohyb křížku vidělo dvacet svědků. Následně se do rozbíhajícího církevního objasňování vlomila komunistická Státní bezpečnost. P. Toufar byl zatčen, unesen a mučením jej příslušníci StB nutili lživě doznat, že vše podvodně sestrojil. Toufarova mučednická smrt zhatila připravovaný inscenovaný monstrproces, nezastavila však otevřený útok komunistického aparátu proti katolické církvi. Autor této knihy se zdaleka nespokojil s tím, že by začal vypravovat životní příběh kněze Josefa Toufara (1902 až 1950) dnem jeho příjezdu do Číhoště. Dosud stál hlavní aktér příběhu stranou, nikde nebylo možné dočíst se, z jakých pocházel poměrů, co jej vedlo k rozhodnutí stát se knězem a jak dlouhá cesta vedla k vysvěcení. Základní pohnutkou k sepsání díla nebylo vyvrácení či potvrzení toho, zda se křížek skutečně v adventním čase roku 1949 tajemně zahýbal, ale naléhavá touha pochopit, kdo Josef Toufar byl a co všechno v jeho údělu předcházelo dějství poslednímu. Léta pátrání, shromažďování dokumentů, snímků i svědeckých výpovědí tvoří opěrný systém díla. Miloš Doležal nepojímá obsáhlý životopisný portrét patera Toufara jako chladné historické pojednání, nechybí v něm bezprostřednost ani humor, a přece ani o krok neustoupí požadavku na absolutní dokumentární věrnost, každou uvedenou informaci opírá o konkrétní nálezy v archivech a osobní svědectví pamětníků. Kniha Jako bychom dnes zemřít měli se skládá ze dvou rovnocenných částí, textové a obrazové. Vzniklý celek je také důkladně vyvedenou kronikou života jedné části Vysočiny v první polovině minulého století, krajiny, jež v sobě nese stigmata hrdinů a mučedníků. Spolu s autorem, pamětníky i fotografiemi putujeme po místech dnes zbořených, zatopených, či zjizvených necitelnými zásahy do krajinného profilu z dob komunismu. Ne náhodou říká básník a historik Zbyněk Hejda, že Miloš Doležal Vysočině vrací její paměť.

novinka
Jako bychom dnes zemřít měli

Barvy lásky

Manželství a krása Boží

Bruno Forte

Autor se obrací na manželské páry a na ty, kteří se na manželství připravují, a představuje jim, jak se jejich vzájemná láska může neustále prohlubovat a růst, když ji budou prožívat podle vzoru Nejsvětější Trojice. Nápaditými fotografiemi ilustrovaná knížka v pevné vazbě může být vhodným dárkem ke svatbě i k výročí svatby.

novinka
Barvy lásky

Svoboda Božích dětí

Lectio divina nad Listem Galaťanům

Silvano Fausti

V Listu Galaťanům můžeme najít první manifest rodícího se křesťanství. Apoštol zde čelí pokusům svázat křesťany zákony a příkazy. Ježíšův kříž vše změnil: Bůh je láska a jediným zákonem je svoboda milovat. Před tím všechny náboženské, kulturní a sociální bariéry padají. Všichni jsme děti téhož Otce, bratři, kteří se přijímají navzájem navzdory rozdílnostem. Pokušení nahradit evangelium zákony přetrvává stále. Tento list je výzvou i nám, abychom „nevypadli z milosti“ (Gal 5,4).

novinka
Svoboda Božích dětí

Nebe začíná v tobě

Moudrost otců pouště

Anselm Grün

Jedna z raných autorových knih je klíčovým textem k poznání jeho díla. Jde o spirituální rozbor učení pouštních otců, především Evagria z Pontiku, o negativních i pozitivních silách (daimonion), které jsou motorem lidského jednání a myšlení. Autor vychází z tzv. spirituality zdola, tj. spirituality, která nepřeskakuje přirozená stadia lidského poznání a zrání a která lidské slabosti a poklesky nevnímá jednoznačně jako selhání, ale jako prostor k růstu a sebepoznání. Autor ve svých výkladech vychází z principů analytické psychologie C. G. Junga, kterou aplikuje na myšlení církevních otců.
Anselm Grün je dnes asi nejznámější autor spirituální literatury. Jako benediktinský mnich působí v klášteře Münsterschwarzach. V Portálu vyšly jeho knihy Deprese jako šance, Vánoční rozjímání, Život je teď, Co živí lásku, Důvěřuj sobě.

novinka
Nebe začíná v tobě

Pergameny

Román o čtvrtém přikázání

Jaromír Štětina

V novém románu Jaromíra Štětiny se prolínají životní příběhy čtyř přátel, horníků severočeského hnědouhelného dolu. Ve Velkodolu Maxim Gorkij pracuje na vrtné soupravě Ogar Charlie, někdejší emigrant a vrtmistr aljašských ropných polí Prudhoe Bay, syn porevolučního ruského uprchlíka Ivan Bunin, Chcípáček Václav, mírně retardovaný mládenec s dobrým srdcem, a obrovitý cikán Rafael Dežo Ursíny. Všichni mají účty s temnou dobou druhé poloviny minulého století. Najdete je na jámě, zastihnete je pít rum v hornické hospodě v Braňanech, radovat se v Parku kultury a oddechu Julia Fučíka, uvidíte je kopat šachtice při průzkumu ložiska safírů na Jizerce, spolu s nimi budete slavit 1. máj a pohanský svátek Mezinárodního dne žen, společně se můžete vypravit do vesnic zdevastovaných uhelnou těžbou. Poznáte tajemství podzemního labyrintu Richard 1 u Litoměřic.
Výborně napsaný nový Štětinův román s detektivní zápletkou je o oné době, kdy se lámaly charaktery. Je o těch, kteří se tomu uměli postavit, i o těch, kteří to neuměli. Román nese autorovy biografické rysy. Řadu let na velkodole Maxim Gorkij u Bíliny pracoval. „Měl jsem štěstí,“ říká Jaromír Štětina, „komu se podaří tak zblízka poznat lidi, které doba nepokořila?“

Pergameny

Velikonoční tituly

Ježíš Nazaretský - 3. díl

Joseph Ratzinger - Benedikt XVI.

 Dlouho očekávaný třetí díl knihy Ježíš Nazaretský. Vyjde koncem března 2013.

připravuje se
Ježíš Nazaretský - 3. díl

Nejkrásnější z lidských synů

Křížová cesta

Józef Augustyn

novinka
Nejkrásnější z lidských synů

Velikonoční Triduum

Výňatek velikonočních obřadů.

novinka
Velikonoční Triduum

Velikonoční příběh

Anselm Grün, Giuliano Ferri

Anselm Grün prostě a jímavě vypráví příběh Ježíšových velikonoc. Jsme přítomni chvíli jeho slavného vjezdu do Jeruzaléma, poslední večeři s učedníky, cestě na Golgotu a ukřižování i vzkříšení. Slova umocňují snově krásné ilustrace Giuliana Ferriho.

novinka
Velikonoční příběh

Zajímavé knihy, které pro vás připravujeme

Píseň písní

Duchovní výklad

Divo Barsotti

Píseň písní je biblická kniha, jejíž alegorické významy přitahovaly velký zástup křesťanských i židovských mystiků. U jejího zrodu stála sbírka svatebních písní, opěvujících lásku mezi mužem a ženou, z nichž některé vznikaly už v dobách krále Šalomouna. Židé si Píseň písní vykládali jako alegorii vztahu Boha k Izraeli, křesťané v ní viděli vyjádření lásky mezi Kristem a jeho nevěstou církví, potažmo vztah lásky mezi duší a Bohem.

V souladu s celou křesťanskou tradicí se Barsotti pokouší o lectio divina, o modlitební četbu textu, kdy nechá Boží slovo promlouvat ke svému srdci, nechá se jím oslovit a pohnout k novému obrácení. Velký znalec křesťanské mystiky Hans Urs von Balthasar o něm napsal: „Pro Diva Barsottiho není Boží slovo na prvním místě naukou či teologií. Chápe je především jako život a čin, jako tvůrčí akt. Život pro něj není cosi ‘fyzického’ či ‘ontologického’, ale je to svobodný, duchovní úkon, v němž věčný Duch daruje sebe sama. V Písmu svatém je slovo totéž co Boží čin. Písmo svaté není kniha jako všechny ostatní, je to přítomnost Božího slova v dějinách, prostupující celý svět.“ 

Píseň písní v jistém slova smyslu celou starozákonní Bibli uzavírá, když ohlašuje Boží vtělení, prolomení všech přehrad mezi člověkem a Bohem. Kniha zjevuje samu podstatu duchovního života, který není jen souhrnem nějakých náboženských praktik. Pravý duchovní život vyvěrá ze vztahu lásky a je ve službách vztahu mezi Bohem a člověkem. Jde v něm o zkušenost toužebného hledání druhého i prohlubujícího se sjednocení, které přináší člověku radikální proměnu.


připravuje se

Píseň písní

Credo

Úvahy o apoštolském vyznání víry

Aleš Opatrný


připravuje se
Credo

Můj život beze mne

Hledání vlastní identity

Osvaldo Poli

 

připravuje se
Můj život beze mne

Informace o dění v Karmelitánském nakladatelství můžete také sledovat prostřednictvím sociální sítě facebook.

Jsme na facebooku

ODBĚRNÁ MÍSTA INTERNETOVÉHO OBCHODU IKARMEL.CZ

Kamenná knihkupectví jsou odběrnými místy pro objednávky z internetového obchodu iKarmel.cz. Vámi objednané knihy pro Vás připravíme v jednom ze čtrnácti knihkupectví, které máte nejblíže. Informace o způsobu objednání naleznete zde.

Využijte síť našich knihkupectví, která jsou všechna odběrnými místy internetového obchodu iKarmel.cz.

Více informací o odběrných místech naleznete zde.

S pozdravem

Vaše Karmelitánské nakladatelství

Pokud nechcete dostávat zpravodaj KNA, pro jeho odhlášení použijte, prosím, formulář zde.

 

Sekce: zpravodaj   |   Tisk   |   Poslat článek známému